Válogatott napi évfordulók

2024. május 25. 00:12 - hudobny

85 éves IAN McKELLEN

2024. május 25-én 85 éves IAN McKELLEN angol színész

Ahogy mondani szokás, amióta az eszét tudja, színész akart lenni, hétévesen már játékbabákkal adott elő Shakespeare-darabokat a szoba sarkában. Természetesen rendszeresen fellépett az iskolai színjátszókörökben, első Shakespeare-szerepét tizenháromévesen alakította, Malvoliót.

Azóta a halhatatlan angol író drámáinak szinte minden jelentősebb főszereplőjét megformálta, s évtizedek óta őt tartják korosztálya egyik legjelentősebb Shakespeare-színészének, s amint az  1991-ben neki ítélt Olivier-díj is mutatja, a legendás Laurence Olivier méltó utódjának. Ennek bizonyítására megannyi parádés alakítását lehetne felsorakoztatni, de feltétlenül kiemelésre érdemes III. Richárdja, akit 1995-ben filmen is megformált, óriási sikerrel, megkapta érte a Felix-díjat, és Arany Glóbuszra is jelölték érte. A filmezést különben 1966-ban kezdte, de először az 1988-ban készült Scandal című film főszerepében bizonyította be, hogy tehetsége a filmvásznon is érvényesül, amikor a szexbotrányba keveredett angol politikust, John Profumót formálta meg.

Nem pont erről jut eszünkbe, de életrajzához tartozik, hogy nem nagyon érdeklődik a nők iránt, inkább a saját nemét részesíti előnyben, s ezt nem is titkolja. Így a botrányra szomjazóknak be kell érniük azzal, hogy A Gyűrűk ura-filmekben Gandalfot alakító színész lelkes naturista, így azután ezrek ismerhetik teljes valójában is. (Kalendárium Press)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2518413053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása