Válogatott napi évfordulók

2024. május 27. 00:04 - hudobny

460 éve hunyt el KÁLVIN JÁNOS

2024. május 27-én 460 éve hunyt el KÁLVIN JÁNOS francia származású svájci vallásreformátor

Meghatározó szerepet játszott abban, hogy a világ ma úgy néz ki, ahogy. A lutheri reformáció hatására ugyanis önálló vallási rendszert alakított ki,  a  kálvinizmust, s ezzel óriási hatást gyakorolt Európára, a hugenotta egyház 1559. évi első zsinatán az ő hit- és egyházigazgatási elveit  fogadták  el, majd Anglia, Skócia, Hollandia, Észak-Amerika, Csehország, Morvaország, Lengyelország és Magyarország református egyházai a kálvini elvek szerint  alakultak. Hitvitázó pamfletjeivel Európa-szerte elterjedt irodalmi műfajt teremtett, s nagy hatással volt a francia nyelv fejlődésére is.

Magánéletéből nem nagyon lehet szívderítő anekdotákat idézni, Kálvin ugyanis ritka komor ember volt, humortalanságát minden életrajzírója első helyen emeli ki emberi tulajdonságai között. Sótlanságához hozzájárulhatott, hogy állandóan fájt a hasa - talán mert napjában csak egyszer evett -, de ezer más baj is kínozta, például asztma, epekő és aranyér. De amilyen sok baja akadt szegénynek a fizikai állapotával, olyan ragyogó elme volt, klasszikus műveltsége elkápráztatott mindenkit, mint ahogy páratlan memóriája is, az egyházatyákat és a Bibliát pontos forrásmegjelöléssel, hiba nélkül idézte fejből. S mint ahogy egyik tanítványa írta: "szemei egész haláláig átható fénnyel ragyogtak". (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2618414043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása