Válogatott napi évfordulók

2024. május 31. 00:04 - hudobny

215 éve hunyt el JOSEPH HAYDN

2024. május 31-én 215 éve hunyt el JOSEPH HAYDN osztrák zeneszerző

Korának legtekintélyesebb zeneművésze volt, s egészséges büszkeséggel állapíthatjuk meg, hogy tehetségének kibontakozását nagyban segítette az Esterházy hercegek értő pártfogása, akiknek pompás kastélyában élt és alkotott évtizedeken át.

Jellemző megbecsültségére, hogy idős korában Teremtés-oratóriumának egyik előadása után Beethoven térdre esett előtte, és kezeit csókolgatva köszönte meg neki a csodás élményt. Zenéje különben még életet is mentett, egyik londoni hangversenye után a lelkes közönség helyét elhagyva a dobogó körül tolongott, hogy minél közelebb kerüljön a mesterhez, így amikor lezuhant a sokmázsás nézőtéri csillár, az üres széksorokra esett, s nem lett baja senkinek. Az iránta megnyilvánult rajongás egészen morbid dolgokat is eredményezett, halála után például titokban levágták a fejét, hogy azt megvizsgálva kikutassák zenei tehetségének titkait, s koponyáját csak húsz évvel később sikerült egy helyre temetni csontvázával.

Egyetlen embert hagyott teljesen hidegen csodálatos muzsikája - a feleségét. A csúnya és botfülű Mária Anna asszony ritka rossz természetű teremtés volt, házsártosságával állandóan üldözte szegény férjét, s gonoszsága nem kímélte műveit sem. Bosszantásképpen Haydn partitúráin evett, s megesett, hogy frissen komponált zeneművének kottalapjait használta hajcsavarónak. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3918416487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása