Válogatott napi évfordulók

2024. június 01. 00:08 - hudobny

220 éve született MIHAIL GLINKA

2024. június 1-jén 220 éve született MIHAIL GLINKA orosz zeneszerző

Autodidakta zenész volt, de csodás tehetség, amikor 24 évesen egy nemesi szalonban rögtönzött koncertet adott, Puskin egyik barátja így lelkendezett: "Aligha lehet leírni azt az elragadtatást és bámulatot, amit Glinka pompás rögtönzései váltottak ki. Soha nem hallottam ehhez hasonlót..." Akkor még senki nem sejtette, hogy egyben ez volt utolsó lelkes fogadtatása is zenéjének.

Már első jelentős zeneművét is rossz előjelek kísérték, az Ivan Szuszanyin című opera címét ugyanis a cár határozott kívánságára Halál a cárért-ra kellett változtatni, s bár a bemutató közönségének tetszett a zene, a meghatározó főúri körök "a kocsisok zenéjé"-nek titulálták, s ez el is döntötte a sorsát. Vegyes fogadtatás kísérte a Ruszlán és Ludmillát is, a premieren a cári család be sem várta az előadás végét, tűntetően távoztak a páholyból, s ezekután azok sem mertek tapsolni, akiknek különben tetszett a darab. A mű eleinte kedvezőtlen fogadtatásában szerepet játszott a tényleg kicsit zavaros történet is, amit Puskin nyomán egy Konsztantyin Bahturin nevű költő írt állítólag negyedóra alatt, részegen.

Szegény Glinkának a nőkkel sem volt szerencséje, felesége csúnyaságánál csak a butasága volt nagyobb, ráadásul botfülű lévén ki nem állhatta ura folytonos cincogását. Az orosz nemzeti opera atyja előbb állandó utazgatásokkal menekült el házsártos felesége mellől, majd megunva a veszekedéseket végleg elköltözött. De addigra már annyira megszokta a menekülést, hogy folytatta szédítő utazgatásait, amelyre aztán ráment az egészsége is, s végül 52 évesen Berlinben hunyt el. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9418416497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása