Válogatott napi évfordulók

2024. június 02. 00:08 - hudobny

120 éve született JOHNNY WEISSMÜLLER

2024. június 2-án 120 éve született JOHNNY WEISSMÜLLER amerikai úszó, filmszínész, a híres Tarzan-filmek főszereplője

Hosszú évtizedeken át rejtély övezte származását, a hivatalos verziók szerint tősgyökeres amerikai volt, de hát mi is lehetett volna az Egyesült Államok egyik büszkesége. Büszkeségre pedig bőven volt ok, hiszen a jókötésű férfiú egy nemzedék bálványa volt, maga az amerikai álom megtestesülése. Johnny az 1924-es párizsi olimpián indult először nagy világversenyen, ötször nyert olimpiai bajnokságot, 67 világrekordot állított fel, 1922-ben 100 méteren ő úszott először egy percen belül. De sokáig felülmúlhatatlan uszodai sikerei eltörpültek később a filmvásznon aratottak mellett, s míg sportversenyt akkoriban kevesen néztek, moziba milliók jártak. Johnny volt a harmincas években rendezett Tarzan-filmek főszereplője, s szerepében méltán vált világhírűvé.

S végül visszatérve a származására, voltaképpen mi is büszkék lehetünk rá, hiszen a pár éve előkerült születési anyakönyvének tanúsága szerint a Trianon előtti Magyarországon, Temesvárott, magyar állampolgárnak született. Ezt a legendás magyar úszó, Bárány István még tudta, ezért mondta annak idején, hogy őt csak egy másik magyar tudta legyőzni. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2318416507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása