Válogatott napi évfordulók

2024. június 13. 00:09 - hudobny

10 éve hunyt el GROSICS GYULA

2024. június 13-án 10 éve hunyt el GROSICS GYULA labdarúgó

Szülővárosában, a Dorog csapatában kezdte pályafutását, de a Bp. Honvéd színeiben érett világklasszissá. Nem túlzó a jelző, hiszen a legendás válogatott, az  "aranycsapat" kapusa volt, olyan sikerek részese, amelyekről évtizedek óta még csak nem is álmodunk.

Miközben a magyar válogatott 1986 óta nem jutott ki világbajnokságra, ő egyedül háromszor szerepelt a legrangosabb tornán, és 1954-ben ő védte a kaput a világbajnoki döntőn, amikor az egész nemzet csalódásként élte meg, hogy a csapat kikapott a németektől, és "csak" ezüstérmet szerzett. Az, hogy 1962-ben vébé negyeddöntőt játszott, az ő esetében említést sem érdemel, mint ahogyan azt is csak mellékesen említik meg az aranycsapatról, hogy 1952-ben aranyérmet nyertek a helsinki olimpián.

Eredményeinek nagyszerűségét külön növeli, hogy egyáltalán nem volt sima útja a sikerhez. 1949-ben például tiltott határátlépés kísérletén kapták, pedig még el sem indult társaival Pestről, már a Vámház körúton lekapcsolták, de így is meghurcolták. Aztán 1955-ben mindennemű sport tevékenységtől eltiltották, és másfél évig a focipálya környékére sem mehetett. Az 1956 novemberében a Nyugat-Európában turnézó Bp. Honvéd vendégjátékosaként egy időre Bécsben maradt, ám 1957 májusában "kalandvágyból" családjával együtt hazajött, de már a határon várták az "illetékesek", kész csoda, hogy megúszta.

A Fekete Párduc 86-szor ölthette magára a címeres mezt, és 1962-ben a Népstadionban búcsúzott el a válogatottól, majd edző lett. Több vidéki csapatnál dolgozott, de megfordult Kuvaitban is, ahol nem csak edzőként tevékenykedett, de ő volt a labdarúgás országos szakfelügyelője is. Éveken át volt a Volán elnöke, majd a politizálással is megpróbálkozott. A csodálatos labdarúgó a XX. század legjobb kapusainak rangsorában a 18. helyen végzett, megelőzve a svéd Ravellit és az olasz Zengát is. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9818426853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása