Válogatott napi évfordulók

2024. június 17. 00:05 - hudobny

85 éves KRZYSZTOF ZANUSSI

2024. június 17-én 85 éves KRZYSZTOF ZANUSSI lengyel filmrendező

Sokoldalú tudással felvértezve kezdte filmes pályafutását, mielőtt első amatőrfilmjeit elkészítette volna, fizikát tanult a Varsó Egyetemen, majd filozófiát krakkói Jagello Egyetemen. De beült a Lengyel Tudományos Akadémia filmelméleti kurzusaira is, és így felvértezve kezdett a filmezéshez.

Nem meglepő tehát, hogy művei nem csupán filmszakmai tekintetben elsőrangú alkotások, de nem maradnak adósak a történelmi hűséggel sem. S mivel kényes a pontosságra, filmjeinek forgatókönyveit is általában maga írja. Számos munkája lett nemzetközi siker, például a Ritka látogató, a Spirál, a Konstans, a Persona non grata és a Nyugodt nap éve, amely a Velencei Filmfesztiválon Arany Oroszlán-díjat nyert. Filmjei bátor, szókimondó alkotások, elsőre Az élet mint nemi úton terjedő halálos betegség című filmje akár felháborodást is kelthetne bizonyos emberekben, de őt nem nagyon lehet a hit felől támadni, hiszen gyakorló keresztény. S annyira az, hogy tagja volt II. János Pál pápa kulturális tanácsadó testületének, s személyes jó viszonyt ápolt a 2005-ben elhunyt Szentatyával.

Andrzej Wajda mellett ő a lengyel filmművészet másik legismertebb alkotója, talán ezért sem tartja rangján alulinak, hogy kedvtelésből útifilmeket és portréfilmeket készítsen. Nekünk személyesen is jó ismerősünk, többször járt nálunk, és nagy híve a magyar kultúrának. Színre vitte Az ember tragédiáját, Szerep című tévéfilmjét pedig Szabó Magda írásából készítette. Pedig övé lehet szinte az egész egyetemes kultúra, folyékonyan beszél valamennyi világnyelven. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4518429209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása