Válogatott napi évfordulók

2024. június 23. 00:16 - hudobny

65 éve hunyt el BORIS VIAN

 2024. június 23-án 65 éve hunyt el BORIS VIAN francia író

Eredetileg muzsikus akart lenni, egy zenekarban trombitált is, de súlyos szívbetegsége miatt abba kellett hagynia a megerőltető trombitálást. Hiába szeretett volna, nem lehetett természetesen katona sem, így aztán megpróbálkozott az írással, kezdetben csupán barátai szórakoztatására. Közben dolgozott is persze, mérnöki diplomájával előbb a Szabványügyi, majd a Papírügyi Hivatalban, de nem halmozták el feladatokkal, így aztán egyre többet írhatott.

Első művei az íróasztalfiókban maradtak, első regénye, a Tajtékos napok csak 1947-ben jelent meg. Egyébként álnéven írt, amit könnyen megérthetünk már műveinek címeit olvasva is, a Minden hulla fekete, az Öljünk meg minden rohadékot és a Köpök a sírotokra nagy botrányt kavart, különösen az utóbbi lett óriási viták tárgya, még be is perelték miatta, és 100 ezer frank büntetést kapott érte, bár később mégis megfilmesítették. Talán legjobb regénye a Pekingi ősz. Később visszatért a zenéléshez, orvosainak tanácsa ellenére ismét trombitálni kezdett, majd énekelt, s eközben több dzsessz szaklapot szerkesztett, és remek sanzonokat komponált. De beírta nevét a rockzene történetébe is, ő írta ugyanis az első francia nyelvű rockszövegeket.

Furcsa körülmények között halt meg; az ellenkezése dacára filmre vitt Köpök a sírotokra című film zártkörű bemutatóján annyira felizgatta magát, hogy a vetítés során rosszul lett, és a kórházba szállítása után meg is halt. Mindössze 39 évet élt. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza kiemelten ajánlja az író Pekingi ősz című könyvét 25% kedvezménnyel.

A képeken látható könyvek 25% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8218431883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása