Válogatott napi évfordulók

2024. június 24. 00:07 - hudobny

45 éve hunyt el ÖRKÉNY ISTVÁN

2024. június 24-én 45 éve hunyt el ÖRKÉNY ISTVÁN író

Kivételes ember volt, diplomás gyógyszerész és vegyész, anyanyelvi szinten tudott németül, franciául és angolul, kiválóan értett latinul és oroszul, s egyetemistaként már jelentős folyóiratokban publikált. Szerencsésebb helyre születve állandó megbecsülésben élhette volna le az életét, hazájában azonban rengeteg megaláztatás érte. Amikor például behívták katonának, korábbi rangjához méltó módon, tiszti egyenruhában jelent meg, amit verések közepette kellett levetnie, s mint zsidó munkaszolgálatost hajtották ki a Don mellé. Öt évig sínylődött a hadifogságban, de hazatérése után is csak pár évig élvezhette a jócskán kiérdemelt elismerést. Amikor egy reggel elindult a Parlamentbe átvenni a Kossuth-díját, felhívta az Írószövetség párttitkárát, menjenek együtt, akkor derült ki, hogy kihúzták a listáról. Nem csoda, hogy ő lett a groteszk műfajának legjobb hazai művelője, Macskajáték és Tóték című drámája immáron klasszikus, csakúgy mint Pisti a vérzivatarban című komédiája, sőt, egyperces novelláival új műfajt is teremtett. A groteszk különben élete része volt, a frontról például azt írta haza egy tábori lapon barátjának: "Se operába, se hangversenyre nem nagyon járok. Mostanában a hason csúszásra és emberölésre fektetem a hangsúlyt." (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek, illetve hangoskönyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9718431949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása