Válogatott napi évfordulók

2024. július 01. 00:07 - hudobny

220 éve született GEORGE SAND

2024. július 1-jén 220 éve született GEORGE SAND francia írónő

A világirodalom egyik legizgalmasabb alakja volt, s bár művei - kivált Mauprat című regénye - is megérdemelné a hosszas méltatást, főként mozgalmas életének érdekességeiben szokás tallózni.

Van miben, hiszen ha csak az őseit számba vesszük, előttünk a történelem. Ükapja a híres Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király volt, de ősei között találunk utcalányt is. Úgy nőtt fel, hogy egészen közeli rokonának tudhatta a forradalomban szétszéledt francia királyi családot, ugyanakkor anyja lenézett táncosnő volt. A George Sand természetesen felvett név, hiszen férfit jelez, pedig hősünk - igazi nevén Aurore Dupin - nő volt, méghozzá nem is akármilyen.

Ha az előbb azt mondottuk, hogy Aurore Dupin őseiből kitelne a korabeli történelem, akkor még helytállóbb a megállapítás, miszerint George Sand szeretőinek névsora kiadja az akkori művészeti élet krémjét. Az köztudott, hogy híres kedvese volt Musset és Chopin, mert a francia költőt viharos körülmények között hagyta el a lengyel származású zeneszerzőért, s a szakítás még az irodalomtörténetbe is bevonult, hiszen mind Musset-t, mind Sandot könyvírásra ihlette. A lista hosszúsága miatt azonban nem árt további szeretői - persze csak a művészek - között szemezgetve a pontosság kedvéért megemlíteni Flaubert, Heine, Mérimée, Stendhal, Delacroix, Berlioz és Balzac nevét, de ne felejtsük ki híres barátai közül a Dumas-kat se, hiszen mind az apa, mind a fiú elnyerte kegyeit.

Mi, magyarok is büszkék lehetünk férfias virtusunkra, hiszen Liszt Ferenc is igen bensőséges kapcsolatba került vele. A viszonyból született élményekről - hiszen mégiscsak két tiszteletreméltó művészről van szó - legyen elég annyi, hogy hatása alatt Liszt csodás rondót komponált, amelyet George Sandnak ajánlott, a hálás asszony pedig viszonzásul remek kis elbeszélést kanyarított hódolójának. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza George Sand leghíresebb művét, Mauprat című regényét kínálja antikvár példányban. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6518433191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása