Válogatott napi évfordulók

2024. július 15. 00:08 - hudobny

410 éve hunyt el BRANTOME

2024. július 15-én 410 éve hunyt el BRANTOME francia író

Pierre de Bourdeille volt a becsületes neve, s katonatisztként harcolt korának háborúiban, a franciaországi vallásháborúkban, majd  Stuart Mária kíséretében Skóciában és Angliában is  járt.  Udvari  ember volt, a Valois-k alatt királyi kamarás. Érdemeinek elismeréseként abbé lett, s megkapta a brantome-i  apátságot, innen a neve. Később lovasbalesetet szenvedett, és megbénult.

Visszavonultságában írta híres - és hírhedt - életrajzait, amelyekben neves kortársainak ügyes-bajos dolgairól mesélt érdekes történeteket. Botránykrónikája halála után Pierre de Brantome úr emlékezései címmel tíz kötetben  jelent meg. A mű amellett, hogy igen olvasmányos, szórakoztató írás, remek adalék a kor történelméhez is,  mert kiválóan ábrázolja a korabeli udvari életet, az erkölcsöket, s azokat a pikáns dolgokat, amelyeket "igazi" történetírók nem nagyon boncolgattak, de amelyek sokszor meghatározóbbak voltak az események menetére, mint az úgymond nagypolitika. Könyvéből magyarul is kiadtak egy kötetnyit. (Kalendárium Press)

A Kacér hölgyek című könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3218444999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása