Válogatott napi évfordulók

2024. július 17. 00:12 - hudobny

110 éve született TOLNAY KLÁRI

2024. július 17-én 110 éve született TOLNAY KLÁRI színésznő

A XX. század legtekintélyesebb magyar színésznőinek egyike volt, több mint fél évszázadot töltött el a pályán, s életét állandó siker övezte, amelynek titkáról úgy nyilatkozott: "jól kell játszani".

Egyébként zárdában nevelkedett, ezért sokáig gátlásos volt a színpadon. Ezt később persze levetkőzte. Filmgyári statisztaként kezdte pályáját, 1950-től a Madách Színház tagja volt, s kiemelkedő alakítások sora fűződik  a nevéhez: híres szerepe volt  Ibsen Nórája, a Macskajáték Gizája, halála előtt nem sokkal pedig az Aranytó, illetve az Utazások nénikémmel című darab főszerepe. 1934-től szerepelt  filmvásznon, s közel száz filmben és tévéjátékban  láthattuk. Legismertebb mozija a Meseautó, a Déryné, a Rokonok és a Legato. Kimagasló művészetét kétszer ismerték el Kossuth-díjjal, de legnagyobb kitüntetése a pályatársak és a közönség szeretete volt. Régi filmjeit ma is gyakran vetítik, ő azonban sosem nézte szívesen őket, s egyáltalán: mentes volt minden sztárallűrtől. Szerényen, egyszerűen élt, maga főzött, takarított, egyetlen igazi szenvedélye volt; szívesen passziánszozott.

Sokoldalúságára egyébként jellemző, hogy egyszer még a műfordítással is megpróbálkozott - igaz, nem teljesen önszántából. Történt pedig, hogy a Művész Színház szigorú direktora, Várkonyi Zoltán által rendezett angol darab próbája közben kiderült; hiányzik a szövegkönyvből két oldal. S mivel Várkonyi éppen külföldön volt, Tolnay Klári és partnere, Ráday Imre az eredeti drámából lefordították a hiányzó részeket. Senki nem jött rá a turpisságra.

Népszerűsége változatlan maradt az évtizedek során, nyolcvanadik születésnapján hintón kísérték hazáig rajongói. 1998-ban hunyt el. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5718445013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása