Válogatott napi évfordulók

2024. július 22. 00:04 - hudobny

75 éves LASSE VIREN

2024. július 22-én 75 éves LASSE VIREN finn atléta

Neve máig nagybetűkkel szerepel az atlétika aranykönyvében, és két képzeletbeli lapon is. Nem pusztán azzal, hogy az 1972-es müncheni olimpián győzelmet aratott az 5000 és a 10 000 méteres síkfutásban, hanem azzal, hogy sikereit az 1976-os montrealin szintén e két versenyszámban megismételte, s erre azóta sem volt képes senki. A másik különlegessége, hogy ő volt az utolsó fehér bőrű atléta, aki a hosszú távokon abszolút világelső lett, azóta csak fekete sportolók, főként afrikaiak, kenyai és etióp futók tudtak ilyen meghatározó szerepet játszani az atlétika ezen ágában.

Nem csoda tehát, hogy ma is nagy tiszteletnek örvend hazájában, fénykorában pedig egyenesen istenítették. A világsajtó elkeresztelte "Repülő Finn"-nek, a korabeli bulvársajtó pedig "kikutatta", hogy azért volt képes ilyen csodás eredményekre, mert gyerekkorában rénszarvas vért ivott. Ha ez nem is igaz, a vér tényleg szerepet játszott a sikereiben, ő volt ugyanis az első atléták egyike - ha nem éppen a legelső -, aki az úgynevezett vérdopping igénybevételével készült fel a versenyekre. Ennek az a lényege, hogy a sportolótól a magaslati edzőtáborban levett oxigéndúst vért a verseny előtt visszaadják neki. Néhány éve különben maga vallotta be a turpisságot - amit annak idején még nem nagyon tiltottak, mert a saját vérével manipulált -, ami a dopping mostani elharapózása idején tényleg diákcsínynek tűnik.

Virennek sem csorbult a tekintélye, máig megbecsült díszvendége a különböző sportrendezvényeknek, sőt, még a finn parlamentbe is beválasztották. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8018445105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása