Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 02. 00:02 - hudobny

225 éve hunyt el JACQUES-ÉTIENNE MONTGOLFIER

2024. augusztus 2-án 225 éve hunyt el JACQUES-ÉTIENNE MONTGOLFIER francia feltaláló

Testvérével, Joseph-fel közösen papírgyáruk volt, s ameddig Étienne a vállalkozás fejlesztésén törte a fejét, Joseph a repülésről álmodozott, benne fogalmazódott meg a repülés ötlete is, amikor egyszer a tűzbe merengve észrevette, hogy az éjjeli lepkéket a meleg levegő felfelé hajtja.

Ezután a Montgolfier-testvérek megkezdték kísérleteiket. Annonay városka lakói bizony furcsán néztek a két megszállottra, kivált akkor kezdték kétségbe vonni elmebeli állapotuk épségét, amikor a főtéren egy hatalmas "rongycsomót" kezdtek melegíteni nedves szalmával. Mikor azonban a léggömb kigömbölyödött, és lassan emelkedni kezdett, a tömeg hatalmas lelkesedésben tört ki. A csudás repülő szerkezet híre a versailles-i királyi udvarba is eljutott, s természetesen XVI. Lajos is látni akarta a léggömböt. 1783. szeptember 19-én aztán a Montgolfier-testvérek a kastély előtt elkezdték rakni a tüzet. A király és királyné személyesen tekintette meg az előkészületeket, de az égő lomok orrfacsaró bűze meghátrálásra kényszerítette őket. A két testvér ekkor egy birkát, egy tyúkot és egy kacsát tett be a léggömb alá kötött kosárba, amely a magasba emelkedett. A ballon négy kilométert repült, majd lezuhant.

A helyszínre siető tömeg azonban megnyugvással konstatálta, hogy a kacsa békésen hápogott, a tyúk kapirgált, a birka pedig legelészett, így kétség sem férhetett a dologhoz; új közlekedési mód született: a repülés. (Kalendárium Press)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3418458659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása