Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 02. 00:07 - hudobny

75 éves FARKAS BERTALAN

2024. augusztus 2-án 75 éves FARKAS BERTALAN űrhajós

Ő az egyetlen magyar ember, aki "hivatalos űrhajósként" és nem turistaként a világűrben járt; az akkortájt mindenki által csak Bercinek hívott népszerű űrhajós 1980. május 26-án a Szojuz-36 fedélzetén indult útnak, s a Szaljut-6 űrállomásra átszállva egy hetet töltött az űrben.

Nagy utat járt be, amíg szülőfalujából, Gyulaházáról a kozmoszba jutott. Hosszadalmas és fárasztó iskolái elvégzése után repülős lett, de 1978-ban, harmincéves fejjel ismét komoly tanulmányokba kezdett, az egykori Szovjetunióban ugyanis űrhajóskiképzést kapott. Akkor még több társával egyetemben készült a Csillagvárosban, de a végén már csak ketten maradtak kiképzett űrhajósok, s szinte csak az utolsó pillanatban dőlt el, hogy nem társa, a sajnos már elhunyt Magyari Béla, hanem ő repülhet a világűrbe. Ahol egyébként orvosbiológiai, fémtechnológiai és távérzékelési kísérletek végzett. Június 3-án tért vissza a Földre.

Nagy utazása után - legnagyobb bánatára - nem folytathatta a vadászrepülői pályát, mérnök-ezredesként a Magyar Honvédség repülőszemlélője lett. Diplomataként megjárta az Egyesült Államokat, s immár hosszú évek óta nyugdíjas dandártábornok. De nem látszik rajta, ma is jókötésű, stramm férfi, nem csak szereti a sportot, de űzte is. Focizott, egy időben a Honvédelmi Minisztérium futballcsapatát erősítette. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4318458653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása