Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 03. 00:06 - hudobny

30 éve hunyt el INNOKENTYIJ SZMOKTUNOVSZKIJ

2024. augusztus 3-án 30 éve hunyt el INNOKENTYIJ SZMOKTUNOVSZKIJ orosz színész

Az ő fiatalsága nem bulizással telt, akkor folyt a II. világháború, amelyben katonaként a fronton harcolt. Szerencsére megúszta, bár hadifogságba esett, sikerült megszöknie, de 20. születésnapján még folytak a harcok Berlin alatt. Szibériában ismerkedett meg a színjátszás alapjaival, majd kis vidéki színházakban játszott, egyre közelebb Moszkvához. A fővárosban azonban nem talált munkát, ezért bekopott a Moszfilm stúdiójába, ahol Mihail Romm szerepet adott neki egyik filmjében.

Ezt látta meg Georgij Tovsztogonov, a pétervári Gorkij Színház főrendezője, és rábízta A félkegyelmű főszerepét. Miskin herceg megformálásával alapozta meg hírnevét, de később számos más felejthetetlen alakításával is beírta a nevét az egyetemes színháztörténetbe. A legcsodásabb színészi teljesítmények között tartják számon Mozart-alakítását a Mozart és Salieriben, de Csehov Ivanovjának címszerepében is bizonyította kivételes tehetségét. Igazából színpadi színésznek számított, filmjeiben is úgy játszott, mint a színpadon, s ez még érdekesebbé tette filmjeit. Jó példa erre a Bűn és bűnhődés 1970-es filmváltozata, amelyben Porfirij vizsgálóbíróként remekelt, a Kozincev rendezte Hamlet-film címszerepében pedig egyenesen zseniális volt.

Mi, magyarok is jól ismertük, s persze mi is bámultuk, amikor nálunk vendégszerepelt. 1994-es halála előtt nem sokkal még a Budapesti Őszi Fesztiválon járt, s nagysikerű előadóestet tartott a Madách Kamarában. Élete utolsó percéig dolgozott, súlyos

infarktusa után még Jefremovval próbálta Lermontov Álarcosbálját. A bemutatót a hetvenedik születésnapjára tervezték, de a premier sajnos elmaradt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5718458685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása