Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 04. 00:04 - hudobny

80 éves HORVÁT JÁNOS

2024. augusztus 4-én 80 éves HORVÁT JÁNOS újságíró

A magyar televíziózás történetének egyik legfelkészültebb riportere, igazi tévés személyiség, így természetesen az egész ország ismeri. Pályafutását a spanyol nyelv határozta meg, már az egyetemet is spanyol szakon végezte, így amikor külpolitikai újságíró lett, a spanyol nyelvterületre specializálódott, később volt Magyarország havannai nagykövete is.

A pályára különben sima útja vezetett: 1964-ben megnyerte a Riporter kerestetik vetélkedőt. Majd két évig volt ösztöndíjas Kubában, hazatérése után a televízióban dolgozott, éveken át leginkább A Hét című műsorban láthattuk nagyszerű filmjeit, emlékezetes riportjairól másnap gyakran beszéltek az emberek, például miután Salvador Allendével vagy Fidel Castróval beszélgetett. De nem csak a politika érdekli, egy sor spanyol színdarabot fordított magyarra, s kedvence a sport és a film is. Ott volt a hazai kereskedelmi televíziózás születésénél, alapított egy saját filmes céget, és sokat tudják, hogy neki köszönhetjük az első latin-amerikai szappanoperákat. Az utóbbi években a sport csábította el, alapító elnöke volt az egyik hazai sportcsatornának, egy időben ő közvetítette a pókerjátszmákat Korda György énekessel karöltve.

A szerencsejáték minden formája érdekli, ugyanakkor megbízható ember, erről a felesége tudna mesélni. Aki szintén neves személyisége a kulturális életnek, Belia Anna műfordító, dramaturg, a Magyar Soros Alapítvány volt igazgatója. Két gyerekük van, Sára és Anna. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4818458705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása