Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 05. 00:10 - hudobny

40 éve hunyt el RICHARD BURTON

2024. augusztus 5-én 40 éve hunyt el RICHARD BURTON brit származású amerikai színész

A film történetének egyik legnépszerűbb férfi színésze, a színháznak pedig kiemelkedő tudású művésze volt. Nem véletlen hát, hogy halála után évtizedekkel még mindig két walesi falucska verseng azért, hogy elmondhassa: az ő szülötte a XX. század egyik legnagyobb színésze. A híressé lett művész Richard Jenkinsként látta meg a napvilágot, saját elmondása szerint Port Talbotban, de ebbe a szomszédvár, Neath nem nyugszik bele, és sárgult könyveket mutogatva bizonyítékként magának követeli a halhatatlan színészt.

Akiről érdemes tudni, hogy számos Shakespeare-főszerepet alakított nagy sikerrel, s az ő Hamletje volt az egyetlen színielőadás, amelyet - a színházért egyáltalán nem rajongó - Winston Churchill kitüntetett azzal, hogy végignézte. Ide tartozik, hogy pár éve egykori svájci nyaralójának pincéjében a new yorki Broadway egyik színházában 1964-ben bemutatott Hamlet-alakításáról készült filmet találtak. A világhírt persze a filmjei hozták meg számára, a Dühöngő ifjúság, a Cleopatra és a Nem félünk a farkastól. A Zeffirelli rendezte híres A makrancos hölgyben ő volt Petrucchio, míg Katát felesége, Liz Taylor alakította.

Ők ketten a magánéletben is híres párosnak számítottak, botrányaiktól sokszor volt hangos a filmvilág. Burton kétszer is elvette Lizt, akivel különben Budapesten is megfordultak. Általános vélekedés szerint is zseniális színész volt, hétszer jelölték az Oscar-díjra, amelyet - szinte hihetetlen, de jellemző a zsűri ítélőképességére - sosem kapott meg. Sajnos súlyos alkoholista volt, szervezete 59 évesen adta fel a harcot. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr718458725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása