Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 06. 00:11 - hudobny

30 éve hunyt el DOMENICO MODUGNO

2024. augusztus 6-án 30 éve hunyt el DOMENICO MODUGNO olasz táncdalénekes

Cigánycsaládból származott, innen örökölte még az olaszok között is szokatlan muzikalitását. Hatalmas mennyiségű világslágert írt és énekelt, ezek közül a legnagyobb sikert a Volare (Nel Blu Dipinto di Blu) aratta, Modugno a dalért még az első Grammy-t is hazavihette.

Világhíres - magyarul is feldolgozott - dalát 1958-ban énekelte, s az O sole mio mellett a legismertebb olasz dallam ma is, népszerűségére jellemző, hogy pár éve egy reklámcég javasolta, hogy ezzel váltsák fel a jelenlegi olasz himnuszt. Amerikában Domenicót csak Signor Volare néven emlegették, honfitársai Mimmónak becézték, s ő meg is hálálta a közönség szeretetét, pályafutása alatt kétszáz dalt énekelt, a Volare mellett olyan világslágereket, mint a Ciao, ciao bambina vagy a La Lontananza, amelyet A távollét címmel a felejthetetlen Szécsi Pál is elénekelt magyarul, Vándor Kálmán szövegével. A San Remo-i dalfesztiválok legnagyobb sztárja volt, négyszer hozta el a nagydíjat. Egyébként színészként is jeleskedett, játszott színházban, és közel húsz filmet forgatott. S bár a könnyű műfajokban jeleskedett, a cigány származású művész tekintélyét mutatja, hogy élete alkonyán parlamenti képviselőnek is megválasztották.

Hatvanhat évesen érte a halál, szokatlan körülmények között. Szó szerint az áldott jó szíve vitte el: Lampedusa szigetén álló villája kertjében egy eltévedt és partra vetődött teknősbékát próbált visszajuttatni a tengerbe, amikor szívrohamot kapott, és holtan esett össze. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9218458751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása