Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 09. 00:04 - hudobny

130 éve született WALTER STARKIE

2024. augusztus 9-én 130 éve született WALTER STARKIE ír író

A dublini Trinity College hallgatója volt, s később ugyanott tanított irodalmat és nyelvészetet. Az ír főváros kulturális életének egyik vezéregyénisége volt, ő igazgatta a dublini Abbey Theatre munkáját, s egy ideig a Gate Theatre élén is állt. A II. világháború alatt brit diplomáciai szolgálatban tevékenykedett, élete utolsó éveiben pedig Los Angelesben tanított. Művészeti pályáját irodalmi tanulmányokkal kezdte, értékes írást tett közzé például Luigi Pirandello munkásságáról. A

legnagyobb elismerést azonban a cigányság körében tett néprajzi kutatásaival aratta. Kiválóan hegedült, s hangszerével bejárta az Európában élő cigány- közösségeket; megfordult Spanyolországban, és járt hazánkban is. Élményeiről a "Cini-cini: Kalandok hegedűvel Magyarországon és Romániában" című könyvében számolt be. Útjai során behatóan tanulmányozta a cigányság életét, hagyományait, ő tekinthető a modern ciganológia egyik úttörőjének. Egyéb témájú munkái közül kiemelkedik A nagy inkvizítor című történelmi könyve. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1718458799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása