Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 15. 00:05 - hudobny

255 éve született BONAPARTE NAPÓLEON

2024. augusztus 15-én 255 éve született BONAPARTE NAPÓLEON francia hadvezér, államférfi

Egészen fiatalon lett katona, s bámulatos karriert futott be. 1795-ben már tábornokként ő verte le a monarchisták felkelését, majd messzi tájakon vezetett nagyszabású hadjáratokat, járt Egyiptomban is. 1799-ben tért haza, s csakhamar egyeduralkodója lett Franciaországnak. 1804-ben koronázták császárrá, s eltökélte, hogy meghódítja Európát. Csak a hatalmas Oroszország és a kegyetlen orosz tél tudta megállítani, majd 1813-ban elvesztette a lipcsei "népek csatáját", s ezzel végeszakadt hatalmának. Elba szigeti száműzetéséből ugyan még sikerült visszatérnie, de a waterloo-i csatában ismét vereséget szenvedett, s a világtörténelem egyik legnagyobb hadvezére végül Szent Ilona szigetén halt meg.

Élete, s persze halála azóta egyfolytában foglalkoztatja az embereket. Sokan osztják például azt a vélekedést, miszerint "freudi eset", s tulajdonképpen azért lett belőle nagy hadvezér, hogy a nők előtt hadisikereivel kompenzálja apró termetét. Szerelmes kapcsolataiban is tetten érhető ez, kisebbrendűségű érzését ellensúlyozandó a nőkkel szemben erőszakosabb volt mint a férfiakkal, ugyanakkor félt is tőlük. Napoleon még fiatal tiszt korában vette feleségül Joséphine-t, de mozgalmas életében nem sok ideje maradt arra, hogy szívügyeivel bíbelődjék, így a nászéjszaka utáni napon szépen el is búcsúzott az ifjú asszonytól - aki különben hat évvel idősebb volt nála -, s mint aki jól végezte dolgát elindult a csatába.

Bár Napoleon a császári cím felvételekor Joséphine-t is császárnévá koronáztatta, később nehéz szívvel ugyan, de elvált tőle. A császár ugyanis azt tartotta, hogy a nő vakon vesse alá magát a férfi akaratának, s ha ezt nem tette meg, félretolta az útjából, mert mint mondotta: "a politikában ismeretlen fogalom a szív, csak a fej számít". Így aztán Napoleon és Joséphine 1809-ben elváltak, pedig a császár szenvedélyesen szerette feleségét, a rettegett hadvezér még azt is megbocsátotta neki, hogy rendszeresen megcsalta. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

Megrendelés esetén az alanti képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr7118459355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása