Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 19. 00:03 - hudobny

80 éve született KNÉZY JENŐ

2024. augusztus 19-én 80 éve született KNÉZY JENŐ sportriporter

Nagyváradon született, vegyészmérnöknek készült, az Agrártudományi Egyetemre járt, s gépészmérnök lett. Dolgozott is a szakmájában, előbb a Központi Élelmiszeripari Kutatóintézetben, majd a Mezőgazdasági Gépgyárban. De már akkor is inkább a sport érdekelte - nem csoda, korábban remek kosárlabdázó volt, még az ifjúsági válogatottba is bekerült -, be-bejárt a tévébe, de akkoriban még rendes évi szabadsága terhére vállalta egy-egy mérkőzés közvetítését.

1971-ben került a Magyar Televízió sportosztályára, előbb "mezei" riporter volt, majd főmunkatárs, azután pedig a helyszíni közvetítések rovatvezetője lett, s a kilencvenes évek közepén egy rövid ideig volt a sportosztály vezetője is. S míg elődje, Vitray Tamás vezette be a sportnyelvbe az eredményközlés során a null helyett a nulla kifejezést, neki a "Jó napot! Jó szurkolást!" beköszönést köszönhetjük. Pályafutása alatt megszámlálhatatlan magyar sikert közvetített, több olimpián is járt, külföldi útjait rajta kívül nem tudta számontartani senki.

Ő viszont pontosan tudta, naplót vezetett ugyanis munkáiról. Egyébként is rendszerető ember volt, munkahelyi íróasztalára különösen kényes, rajta kívül más oda nem ülhetett. Családi életét is megtervezte - már amennyire lehet -, két gyermeke született, és gondos nevelésben részesítette őket. Fia, az ifjabb Jenő különben az apja nyomdokaiba lépett, fiatalon ő is kosárlabdázott, majd ő is sportriporter lett.

Az idősebb Knézy Jenőt viszont a sportot nem igazán kedvelő tévénézők is jól ismerték, sokoldalú ember volt, politikai műsorokat vezetett, sőt, még kabaréműsorokban is szerepelt Kudlik Júlia és Antal Imre partnereként. 2003-ban hunyt el. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2918459391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása