Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 21. 00:07 - hudobny

410 éve hunyt el BÁTHORY ERZSÉBET

2024. augusztus 21-én 410 éve hunyt el BÁTHORY ERZSÉBET, Nádasdy Ferenc felesége

1560-ban született Nyírbátorban, s a magyar történelem egyik leggonoszabb asszonyának tartják sokan még ma is, aki ártatlan lányokat kínoztatott halálra. Ez azonban nem igaz, Báthory rossz hírét tudatosan költötték, s ebben az anyagi haszonszerzés játszott szerepet.

Báthory Erzsébetet 1610-ben Thurzó György nádor tartóztatta le, és törvényellenes eljárás végén saját csejtei várának egy cellájába falazták be, s végül ott halt meg. Gyilkosság volt ellene a vád, de bűnösségét soha nem bizonyították be, a "vérben fürdés" vádját pedig fel sem  vetették a per során. Thurzó azért vádolta meg a szörnyű bűncselekményekkel, hogy elterelje az osztrákok figyelmét az asszony valódi bűnéről, a felségárulásról. Ha ugyanis ez bebizonyosodik, akkor Báthoryt ugyanúgy halálra ítélik, ez esetben azonban hatalmas vagyona a bécsi kincstárra szállt volna. A nádor eljárását az is indokolta, hogy rettentő rossz viszonyt ápolt Báthory Gáborral, s az Erzsébettel szembeni súlyos vádakkal egyúttal a Báthory nevet is meghurcolta, ezzel gyengítve az erdélyi fejedelem esélyeit a magyar trón megszerzésére.

A történeti kutatások mai állása szerint bízvást állítható, hogy a csejtei várúrnő ártatlan volt az ellene felhozott vádakban. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9218459709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása