Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 28. 00:17 - hudobny

275 éve született JOHANN WOLFGANG GOETHE

2024. augusztus 28-án 275 éve született JOHANN WOLFGANG GOETHE német író és költő

Monumentális életműve az emberiség féltett kincse, talán leghíresebb alkotása a Faust, a "világkölteménynek" szánt tragédia, amely óriási erőfeszítések eredményeként született; az első része 1809-ben, az utolsó 1831-ben jelent meg. Nem véletlen, hogy elkészültekor maga Goethe is megkönnyebbült; "Életem hátralévő részét immár tiszta ajándéknak tekinthetem, és alapjában véve teljesen mindegy, hogy csinálok-e esetleg még valamit, és hogy mit csinálok" - mondta. Már nem is csinált sok mindent, fél év múlva meghalt.

Hosszú, mozgalmas élet után, mert szó mi szó, élete botrányok szakadatlan sorozata, ha nem lett volna a világirodalom egyik legtehetségesebb alkotója, talán ki is készítik bírálói. Már 18 évesen óriási botrány közepette tette le  névjegyét az irodalomban, Goetz von Berlichingen című művét egyenesen pornográfnak nyilvánították. Pár év múlva Az ifjú Werther szenvedései című regényével háborította fel fél Európát, sokak szerint az olvasmány hatására növekedett meg az öngyilkosságok száma a fiatalok körében. Szerelmi élete sem volt mentes a botrányoktól, s mivel első hódításait még szinte gyerekfejjel tette, s hetvenéves már elmúlt, amikor majdnem feleségül vett egy tizenhét éves fruskát, bizony volt ideje a csalfaságokra, előfordult, hogy barátja menyasszonyát is elcsábította.

Jellemző különben, hogy öregkori szerelmi viszonyából is ő keveredett ki kisebb sebekkel, pár verssel kiírta magából fájdalmát, míg a szépséges ifjú Ulrike sosem tudta kiheverni a nála több mint ötven évvel idősebb Goethe emlékét. Nem is ment férjhez soha - pedig 95 évet élt -, sorra utasította vissza kérőit, mondván: "Túlságosan unatkoztam volna mellettük." (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Goethe Pandora című kötetét kínálja, antikvár példányban. 

Az alanti képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8718459785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása