Válogatott napi évfordulók

2024. szeptember 15. 00:07 - hudobny

235 éve született JAMES FENIMORE COOPER

2024. szeptember 15-én 235 éve született JAMES FENIMORE COOPER amerikai író

Apja az amerikai történelem jeles alakja volt, a Kongresszus tagja, aki több települést is alapított, a kis James is az apuka által alapított Cooperstownban nőtt fel. Ritka vásott kölyök volt, tanulni nem szeretett, állandóan a csínytevésen járt az esze, gyakran keveredett verekedésbe és rendszeresen ellopta társai uzsonnáját,  így iskolai pályafutása idő előtt kényszerű véget ért, miután fel akarta robbantani az iskolát.

De nem esett kétségbe, beállt tengerésznek a hadiflottához, hadnagyi rangig vitte, majd lemondott tiszti rendfokozatáról, majd benősült egy előkelő családba, miáltal a jövője is biztosítva volt. De közben gazdálkodtak is, volt egy bálnavadász hajójuk, és szépen nevelték öt gyereküket. Szabadidejében olvasgatott, majd maga is írni kezdett, felesége pedig biztatta ura kedvtelését. A szórakozásból művelt írogatás aztán nem várt eredményt hozott, Cooper indiánregényei óriási sikert arattak, az öt regényből álló Nagy indiánkönyv generációk egész sorának volt - és maradt - kedvenc olvasmánya világszerte. A Nagy indiánkönyv egyes darabjai önállóan is nagyon olvasottak voltak, hiszen a Vadölő, Az utolsó mohikán, a Nyomkereső, a Bőrharisnya és A préri külön kötetben, s nem egy időben jelent meg.

Cooper könyveivel már életében hírnevet szerzett, regényei az amerikai nemzeti mítosz részévé váltak, őt pedig tiszteletből kinevezték Franciaországba konzulnak. Nyolc évig élt Lyonban, hazatérése után pedig mint a nemzet írója éldegélt Cooperstownban. Regényeit már megjelenésük után pár évvel kiadták magyarul is, s azóta számos kiadást értek meg. Cooper egy nappal 62. születésnapja előtt hunyt el, szeretett felesége négy hónappal élte túl urát. (Kalendárium Press)

A képeken látható hangoskönyvek 25% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9818491260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása