Válogatott napi évfordulók

2024. szeptember 20. 00:16 - hudobny

80 éves POÓR PÉTER

2024. szeptember 20-án 80 éves POÓR PÉTER táncdalénekes

Komolyzenei tanulmányok, szorgalmas zongora- és hegedűleckék, énekórák után 1967-es Táncdalfesztiválon tűnt fel az Utánam a vízözön című dallal, és nagyon szép sikert aratott, a nóta azóta örökzöld lett, ma is általánosan ismert. A siker némiképp váratlanul jött, de nagy reményekre jogosította, úgyhogy elhagyta az addig tanult opera műfaját, és táncdalénekesnek állt.

A rajongók legnagyobb örömére, mert első fesztiválsikere után egy évvel újabb slágerrel rukkolt elő, s a Fekete vonat szintén kiállta az idők próbáját. Csakúgy mint a Piros tulipán. A honi közönség meghódítása után a béketábort vette célba, Moszkva, Berlin, Szófia, Drezda, Lipcse egyaránt a lábai előtt hevert, volt, hogy az egykori NDK-ban egy év alatt tizennégy tévéfelvétel készült vele, s később leszerződtette a híres Friedrichstadt Palast. De ezek után már a nyugati magyarságot sem lehetett megfosztani tőle, a nyolcvanas évektől szinte nem volt olyan év, hogy ne kapott volna meghívást az Egyesült Államokba, de járt szinte mindenhol, ahol magyarok élnek, Kanadában, Ausztráliában, és ki tudja még hol.

Időközben elvégezte a főiskola operett-musical szakát, s szép lassan színész lett, évekig játszott Szegeden és Miskolcon. Legtöbbször persze zenés darabokban, musicalekben, operettekben játszott, de Szegeden például prózai szerepekben is kipróbálta magát. A táncdaléneklést sem hagyta abba, lemezei is vannak szép számmal, említsük meg most az Érzelem címűt, amelyen magyarul elénekli a san remo-i dalfesztivál győztes dalát. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr418491812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása