Válogatott napi évfordulók

2024. szeptember 20. 00:13 - hudobny

95 éve született BITSKEY TIBOR

2024. szeptember 20-án 95 éve született BITSKEY TIBOR színész

Lelkész akart lenni, evangélikus lelkész, ami azért fontos, mert azt azért tudta, hogy ők megnősülhetnek, ünnepeltünk pedig korán érdeklődni kezdett a női nem szépségei iránt. A híres fasori Evangélikus Gimnáziumba járt, ahol részt vett az iskolai színjátszókör tevékenységében, így amikor érettségi után családi okok miatt dolgozni kényszerült, a Britannia Szálló esti műsorában kapott munkát. Az a szálloda akkoriban sok neves színész törzshelye volt, akik aztán rábeszélték, hogy legyen színész, jelentkezzen a főiskolára.

Végül megfogadta a tanácsot, s jól tette, mert szinte berobbant a hazai filméletbe. Már első filmje, a Rákóczi hadnagya főszerepet hozott neki, a bemutató pedig országos sikert. Aztán következett az Egy pikoló világos Ruttkai Éva partnereként, majd a hatvanas évek közepén Várkonyi Zoltán rendező nagyszabású kosztümös filmjei, A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán és az Egri csillagok. Amelyekből természetesen nem lehetett kihagyni, hiszen akkoriban ő volt az ország egyik legnépszerűbb szívtiprója,  derék magyar anyák ezrei epekedtek utána. Számos történelmi témájú tévéfilmben is szerepelt, A fekete városban, a Zrínyiben és a Rab ember fiaiban, de nem hagyták ki az 1996-ban készült Honfoglalás című filmből sem, ő alakította Előd vezért.

Karakteres arca, férfias megjelenése, jellegzetes orgánuma sokak kedvence ma is, hiszen filmjeit gyakran ismétlik, ma is ismeri mindenki. A Nemzet Színésze címmel is kitüntetett csodálatos művész 2015-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5818491806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása