Válogatott napi évfordulók

2024. szeptember 27. 00:13 - hudobny

115 éve született AMERIGO TOT

2024. szeptember 27-én 115 éve született Fehérvárcsurgón AMERIGO TOT szobrászművész

Tóth Imre néven látta meg a napvilágot, és 1937-ben aratta első sikerét, amikor Szkander béget ábrázoló szobortervével elnyerte Rómában a Fiatal Művészek Díját. A nácizmus elől aztán külföldre menekült, Olaszországban telepedett le, s már Amerigo Tot néven szerzett világhírt. 1969-ben látogatott haza először, s akkor ajándékozta a fehérvárcsurgói katolikus templomnak híres  Madonna-szobrát. Életének utolsó éveiben gyakran hazatért Fehérvárcsurgóra, s ígéretet tett arra is, hogy a református templom elé megformázza Kálvin János szobrát. Ebben azonban már megakadályozta 1984-ben bekövetkezett halála. Halálának évében nyitották meg Pécsett az Amerigo Tot Múzeumot, amely számos kiemelkedő művét őrzi, itt látható például híres Székek című sorozata.

Ő maga személyében is nagyon híres ember volt, igazi művészember, kedves bohém. Még színészkedett is, talán sokan nem tudják, hogy szerepelt a legendás Keresztapa című filmben, egy hallgatag, mogorva maffiózót alakított benne Al Pacino oldalán. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza az Amerigo című életrajzi könyvet kínálja 30% kedvezménnyel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr10018496384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása