Válogatott napi évfordulók

2024. szeptember 29. 00:14 - hudobny

125 éve született BÍRÓ LÁSZLÓ

2024. szeptember 29-én 125 éve született BÍRÓ LÁSZLÓ feltaláló

Eredetileg orvosnak tanult, de nem fejezte be egyetemi tanulmányait, nem is volt neki való az orvostudomány szigorú fegyelme. Örökmozgó, állandóan saját képességeit és a lehetőségeket kutató ember volt, aki számtalan foglalkozást kipróbált, volt grafológus és hipnotizőr, vámügyintéző és biztosítási ügynök, szívesen festegetett, majd a világ szerencséjére egy művészeti folyóirat szerkesztője lett. Ebbéli tevékenysége során kezdte ugyanis izgatni egy olyan toll kifejlesztése, amelyet nem kell tölteni, könnyen lehet írni vele, pláne nem ejt pacát a kéziraton.

Így aztán feltalálta a golyóstollat, amelyet 1938-ban szabadalmaztatott, s találmánya a szokásos ügymenettől eltérően azonnal óriási siker lett. Találmányával egy évig lehetett töltés nélkül írni, kész csoda volt ez akkoriban, szokatlan kényelmet biztosított a használójának. Hamar meg is hódította a világot, ám ehhez az is hozzájárult, hogy 1939-ben származása miatt el kellett menekülnie Magyarországról, így a golyóstoll gyártása a távoli Argentinában indult be, tehetséges hazánkfia ugyanis félelmében egészen odáig menekült derék honfitársai elől. A golyóstoll az ötvenes évekre meghódította az egész világot, a szabadalmat az angol kormány is megvette, mert a golyóstollból nagy magasságban sem folyt ki a tinta, így a királyi légierő harci repülőgépein az ő találmányával vezették a fedélzeti naplót. S mivel pedig Bíró Lászlót sikeresen elüldöztük az országból, világraszóló találmánya nagyüzemi gyártásból sem egy hazai vállalat, hanem a Parker lett világcég.

A golyóstollon kívül számos más találmánya is volt, például ő találta ki az automata sebváltót és a golyós dezodort. Emlékét az egész világon őrzik, leginkább választott hazájában, Argentinában, ahol máig ható különleges megtiszteltetés is érte: az ő születésnapján ünneplik az Argentin Feltalálók Napját. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4718496492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása