Válogatott napi évfordulók

2024. szeptember 29. 00:08 - hudobny

35 éve hunyt el FARKAS JÁNOS

2024. szeptember 29-én 35 éve hunyt el FARKAS JÁNOS labdarúgó

Még akár a születésnapját is ünnepelhetnénk - 82 éves lenne az idén -, ám a nagyszerű sportemberre pontosan három és fél évtizede már csak emlékezhetünk. A magyar labdarúgás történetének egyik kimagasló alakja szinte a semmiből, kizárólag önerejéből és szorgalmából lett világklasszis sportoló. 17 éves korától pályafutása végéig a Vasasban játszott, s ez idő alatt négy bajnoki címet szerzett. 1964-ben tagja volt az olimpiai aranyérmes és az Európa-bajnoki harmadik helyezett válogatottnak. Egyébként 33-szor volt tagja a nemzeti tizenegynek, játszott például az 1966-os angliai világbajnokságon, ahol talán minden idők egyik legszebb gólját lőtte a braziloknak.

A remek csatár igazi világsztár volt, beválasztották a világválogatottba is. Anyaegyesületéhez haláláig hű maradt, hiszen éppen az utánpótlás bizottság egyik összejöveteléről hazatérőben érte a végzetes szívroham. A Vasas természetesen őrzi emlékét - tiszteletére évente serdülő teremtornát rendez -, de nevét az ország sportszerető közönsége sem felejti el. Pár évvel ezelőtt a Magyar Labdarúgó Szövetség nevét viselő díjat alapított, amit tehetséges roma fiataloknak ítélnek oda.

Farkas János ugyanis - nem mintha számítana - roma származású volt, egyébként pedig elkötelezett hazafi. Fénykorában szerződéssel csábította a világhírű Milan, mire Farkas - aki imádott enni - megkérdezte: Signore, lehet maguknál olyan paprikás csirkét enni, hogy a tejfölös szaftot ki lehet kanalazni a hús mellől a tányérból? A menedzser persze a fejét rázta. Farkas gyorsan el is döntötte a kérdést: "Akkor nem megyek!" (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9618496576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása