Válogatott napi évfordulók

2024. október 01. 00:09 - hudobny

340 éve hunyt el PIERRE CORNEILLE

2024. október 1-jén 340 éve hunyt el PIERRE CORNEILLE francia író

Az irodalomtörténet őt tekinti a klasszikus francia dráma megteremtőjének, amelyet Cid című tragikomédiájának köszönhet. A darabot 1637-ben mutatták be, és óriási közönségsikert aratott. A korabeli kritika persze - ahogy remekművek esetében általában lenni szokott - fanyalogva fogadta, s bizonyos szerelmi ügyek darabbéli emlegetése kivívta az egyház haragját is. Maga Richelieu bíboros is állást foglalt az ügyben, s szegény Corneille csak úgy mentette meg a bőrét, hogy megígérte: legközelebb a közízlésnek jobban megfelelő drámát ír. Így is tett, de későbbi műveit már nem fogadta a Cid-éhez hasonló tetszéssel a közönség, és Racine feltűnése is egyre inkább kiszorította a korabeli színpadról. Megkeseredett emberként halt meg 78 évesen, ami akkoriban matuzsálemi kornak számított. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5918496656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása