Válogatott napi évfordulók

2024. október 08. 00:05 - hudobny

85 éve született PEGE ALADÁR

2024. október 8-án 85 éve született PEGE ALADÁR nagybőgős

A címben a neve után írhattuk volna azt is, hogy dzsessz-zenész, de akkor magunkra vontuk volna haragját az égben, mert ő nem tartotta dzsessz-muzsikusnak magát, ha kérdezték,  azt mondta: "nagybőgőművész vagyok". Édesapja kora egyik legnagyobb bőgőse volt, s a kis Aladár annyira felnézett az apjára, hogy nem is választhatott más pályát.

Ráadásul örökölte is a papa tehetségét, 16 évesen az akkori idők egyik leghíresebb ilyen műfajú együttesében, Turán László zenekarában mutatkozott be, s rá tíz évre már a szakma legrangosabb nemzetközi folyóirata, a Downbeat méltatta az érdemeit. A lap különben két ízben is megválasztotta hangszere legnagyobb művészének, s első helyet eddig még rajta kívül magyar zenész nem érdemelt ki. Főként klasszikus zenét játszott, meg természetesen dzsesszt, s ő volt az első hazai dzsessz-muzsikus, aki a rockzenébe ártotta magát. Emlékezetesek voltak fellépései a Hobo Blues Band és Piramis koncertjei előtt a Budai Ifjúsági Parkban, kezdetben még fütyültek a fiatalok, amikor meghallották, később pedig megesett, hogy nagyobb sikert aratott, mint az utána következő rockbanda. Fellépett a Carnegie Hallban is, a világ leghíresebb koncerttermében Milt Hilton kölcsönhangszerével játszott, a virtuóz bőgős rajta kívül senkinek nem adta kölcsön a hangszerét. De Charles Mingus özvegye is neki ajándékozta férje féltett bőgőjét, mondván: kinél lenne méltóbb helye, mint "a nagybőgő Paganinijénél". Szegény felesége - akivel évtizedeket éltek megértő szeretetben - gyakran panaszkodott, hogy a férje bigámiában él; vele és kedvenc hangszerével.

Egyébiránt a keze alatt úgy szólt a nagybőgő, mint a hegedű, az említett Milt Hilton bosszúsan meg is jegyezte New York-i koncertje után: "Ha tudom hogy hegedülni fog rajta, dehogy adom oda neki a bőgőmet." A csodás muzsikus 2006-ban távozott az égi koncerttermekbe. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr218504762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása