Válogatott napi évfordulók

2018. február 08. 21:31 - hudobny

Évfordulónaptár - 2018. február 9.

a Kalendárium Press NAPTÁRA                        2018. február 9., péntek

 a Nap kél 6.59, nyugszik 16.58 - a Hold kél 2.01, nyugszik 11.44 órakor

 mottó: "Az erősebb előtt mindig a gyenge a vétkes." /Ivan Krilov/

─────────────────────────────────────

      - Abigél és Alex napja. Az Abigél héber eredetű név, s kedves jelentése van: az apa öröme. A skótoknál Abigail formában ma is nagyon népszerű. Az Alex a görög Alexanderból lett, amelyet persze mi, magyarok Sándorként sokkal népszerűbbé tettünk, de eredeti formájában is megmaradt. Ma Apollónia, Cirill és Erik nevű ismerőseinket is köszöntsük!

      - Ma van Szent Apollónia alexandriai vértanú szűz emléknapja. A III. században élt, és kivételesen nem az állami keresztényüldözésnek esett áldozatul, hanem ahogy írták: a csőcselék ölte meg. Dionüsziosz püspök így számolt be az eseményekről: "... a csőcselék minden alkalmat megragadott a kicsapongásokra. Testvéreink megölésével végezték démoni szolgálatukat abban a meggyőződésben, hogy egyedül az a helyes istentisztelet." Apollónia sem kerülte el végzetét, előbb kiverték a fogait, majd máglyával fenyegették. De ő állhatatos maradt, és igaz keresztény hitéért maga ugrott a lángok közé. Ö a fogorvosok védőszentje.

──────────────────────────────────────────────

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

       - 135 éve született JULES BERRY francia színész. Kezdetben belgiumi színházakban játszott, s bár néhány filmet közben is forgatott, igazi filmes karrierjét rendkívül későn, majdnem ötvenévesen kezdte. A rákövetkező két évtizedben azonban behozta a lemaradást, mintegy kilencven filmben játszott, köztük Jean Renoir és Marcel Carné műveiben. Ez utóbbinak Mire megvirrad című világhírű filmjében Jean Gabin partnere volt.

      - 90 éve született Budapesten ERDÉLYI MIKLÓS karmester. A Magyar Rádió énekkarában kezdte a vezénylést, 1951-ben lett az Állami Operaház karmestere, és négy évtizedes pályafutása során számos nagysikerű előadás dirigálása fűződött a nevéhez. Ö vezényelt például Ránki György Az ember tragédiája című művének ősbemutatóján és Monteverdi Poppea megkoronázása című zeneművének magyarországi bemutatóján. Budapesti működésével komoly nemzetközi hírnevet szerzett, vendégkarmesternek hívta a többi között a Berlini Filharmonikus Zenekar és a Hamburgi Rádiózenekar, de gyakran dirigált a különböző nemzetközi zenei fesztiválokon is.

      - 245 éve született WILLIAM HENRY HARRISON amerikai politikus. Pályafutását a hadseregben kezdte, majd Indiana állam kormányzója és az indián ügyek szuperintendánsa volt, s katonai vezetőként több sikeres csatát vívott. 1814-ben aztán kilépett a hadseregből, a politikának szentelte magát, s tagja lett az ohioi, majd az amerikai szövetségi szenátusnak. 1829-ben visszavonult birtokára, de a Whig-párt visszacsábította a politikai életbe. 1836-ban ugyan még sikertelenül próbálkozott az elnökség megszerzésével, de az 1840-es elnökválasztást már ő nyerte. 1841. március 4-én foglalta el hivatalát, de pontosan egy hónap múlva meghalt. Ö volt az Egyesült Államok kilencedik elnöke, s az első, aki hivatali ideje alatt hunyt el. 32 napig volt elnök, a  legrövidebb ideig valamennyi amerikai elnök közül. Az ő nevéhez fűződik az az érdekesség is, hogy Ronald Reagan után ő volt a legidősebb elnök, akit megválasztottak e tisztre.

r_varkonyi_agnes_1.jpg- 90 éve született Salgótarjánban R. VÁRKONYI ÁGNES történész, akadémikus. Egész életében két munkahelye volt. Előbb a Magyar Tudományos Akadémián dolgozott, ahol éveken át volt a középkori, majd a kora újkori osztály vezetője, 1983-tól nyugdíjazásáig pedig az ELTE Bölcsészettudományi Karának középkori és kora újkori magyar történet tanszékét vezette. Nem csak kutatott és tanított, de népszerű tudományos könyveket is írt, ma is haszonnal forgatható közülük például a Két pogány közt és az Így élt Vak Bottyán. 2014-ben hunyt el.

 

kranitz_lajos_1.jpg- 75 éve született Budapesten KRÁNITZ LAJOS színész. A színészi sors sokakat elért igazságtalansága, hogy egy-egy szerepet, egy-egy karaktert ráragasztanak valakire, és aztán a nagyközönség azzal azonosítja. îgy volt Kránitz Lajos esetében is, aki egész sor nagyszerű színpadi alakítással örvendeztette meg a nagyérdeműt egyebek mellett Szolnokon és Veszprémben, valamint több fővárosi színházban. Volt például a Makra című darab Ákosa, Lennie az Egerek és emberekben, Miller a Salemi boszorkányokban, legjobban sikerült szerepét pedig Strindberg világhírű drámájában, a Haláltáncban formálta meg, amikor Edgart alakította. Talán mert egy kicsit róla is szólt, akit a harc tartott életben, s amelyben a tehetséges színész megmutathatta ezernyi arcát. A nézőtéren ülő néhányak csodálatos művésznek tapsoltak, ám - s itt jön az említett színészi sors - a szélesebb nagyközönség jobban ismerte a hangját, mint az alakját. Ö volt ugyanis az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész, már a hazai televíziózás hajnalán az ő hangján beszélt Ben Quick a Hosszú forró nyárban, majd főszerep jutott neki a legnézettebb filmsorozatban: a Dallasban a gonosz Jockey Ewing magyar hangja. Akik egyszer is hallották az eredeti angol szöveget, tudják, hogy Kránitz Lajos szinkronja jobb volt mint az eredeti, aminek magyarázata maradjon közöttünk: Kránitz Lajos jobb színész volt, mint Larry Hagman. Az eredeti filmben például Jockey tipikusan cinikus nevetése nem is szerepelt, azt Kránitz Lajos találta ki, hogy erősítse a figura jellemvonásait, ő maga nem így nevetett persze. De már sajnos nem is nevet sehogy, a remek színész 2005-ben elhunyt.  

 * * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

       - 75 éves JOE PESCI amerikai színész. Ötévesen már színpadon szerepelt, és mindaddig folyamatosan játszott, amíg fel nem nőtt. Akkor megpróbálkozott a civil üzleti karrierrel, de nem jött be a számítása, erre rockzenész lett, egy időben gitározott a Starliters együttesben. Aztán mégis visszatért a színészethez, és 37 éves fejjel a Dühöngő bika című filmben hívta fel magára a figyelmet. Ráadásul összehaverkodott a főszereplő Robert De Niróval, aki beajánlotta a szintén az ő főszereplésével forgatott Volt egyszer egy Amerika című filmbe, s ezzel Pesci végérvényesen bekerült a hollywoodi körforgásba. Egész sor nagysikerű filmben kapott szerepet, nálunk is ismert mozija a Nagymenők, a Casino, valamint a Reszkessetek betörők- és a Halálos fegyver-filmek. (Bővebben lásd róla a külön posztot.)

       - 55 éves DANIEL BRAVO francia labdarúgó, a Nice, a Monaco, a Paris Saint-Germain, a Lyon és a Marseille volt játékosa, az 1984-ben Európa-bajnoki címet szerzett válogatott tagja.

      - 50 éves KATERINA BROZOVÁ cseh színésznő, egykori Playboy-modell, A túszvonat és a Könnyen vedd a halált című film szereplője.

      - 45 éves RICHARD KAPUS szlovák jégkorongozó, a Slovan Bratislava volt játékosa, több mint 130-szoros válogatott, világbajnoki ezüst- és bronzérmes. Ma ünnepel még:

      - GUY ECKER (1959) mexikói színész, a magyar képernyőkre is eljutott A vipera című filmsorozatban Demetrio alakítója.

      - MIA FARROW (1945) amerikai színésznő, Woody Allen volt élettársa és filmjeinek állandó közreműködője, A rádió aranykora, a Hannah és nővérei, a Férjek és feleségek, a Kairó bíbor rózsája, a Rosemary gyermekei és a Broadway Danny Rose című film szereplője.

      - RÓZSA NORBERT (1972) úszó, Európa- és háromszoros világbajnok, az atlantai olimpián a 200 méteres mellúszás aranyérmese.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3013647162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása