Válogatott napi évfordulók

2018. február 11. 00:02 - hudobny

A mai nap - 2018. február 11.

a Kalendárium Press NAPTÁRA - 2018. február 11., vasárnap

a Nap kél 6.56, nyugszik 17.01 - a Hold kél 3.53, nyugszik 13.04 órakor

mottó: "A türelmetlen beteg kegyetlenné teszi az orvost."/Publilius Syrus/

Bertold és Marietta napja. A Bertold a hasonlóan kiejtendő német Berthold magyaros írású változata. A német persze a germánból örökölte, az ősi alakja Berchtwald volt, s azt jelentette: pompával uralkodó. Nálunk is főként német származásúak viselték, így hívták például II. András királyunk sógorát. A Marietta tulajdonképpen a Mária olaszul becézett formája. Ma Adolf, Dezső és Elek nevű ismerőseinket is köszöntsük!

Ma van a Lourdes-i Boldogságos Szűz Mária megjelenésének napja. 1858-ban történt, hogy február 11. és július 16. között a lourdes-i Massabielle-barlangban 18 alkalommal jelent meg a Szűzanya. Elsőnek Sobirous Bernadett látta Szűz Máriát, aki egyik megjelenésekor így mutatkozott be neki: "Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás." A barlangban Szűz Mária utasítására Bernadett kis lyukat kapart, amiből forrás tört fel.

A népi kalendáriumban e nap több helyen, főként a hegyi pásztoroknál tavaszkezdő nap volt, ilyenkor tartották a kígyóünnepet, amelyből a sárkánymondák kifejlődtek.

Ma:  - Ma van a Betegek Világnapja. II. János Pál pápa rendelte el megtartását 1993-ban annak emlékére, hogy 1858-ban e napon jelent meg egy francia kislánynak Lourdes-ban Szűz Mária.

- Ma van Irán nemzeti ünnepe.

 * * * * * Mai évfordulóink * * * * *

140 éve született a Tolna megyei Kurdon SEBESTYÉN GÉZA színész. Élete szakadatlan vándorlás közepette telt, számos vidéki és fővárosi társulat színésze volt, s több színházat igazgatott is, például a miskolcit és a Budai Színkört. Főként jellemszerepekben csillogott, kivált jól sikerült Lucifer-, Harpagon- és Shylock-alakítása.

szilard_leo.jpg120 éve született Budapesten SZILÁRD LEÓ magyar születésű, az Egyesült Államokban élt fizikus. A világhírű atomtudós Berlinben végezte egyetemi tanulmányait, ott doktorált, s egy ideig Einstein munkatársa volt. Hitler hatalomra kerülése után Bécsben, Londonban, Oxfordban, majd Amerikában élt. 1939-től Enrico Fermivel az uránhasadás elméleti lehetőségeit vizsgálta, majd az első atomreaktor megteremtésén dolgozott.

szergej_eizenstein.jpg70 éve hunyt el SZERGEJ EIZENSTEIN orosz filmrendező. Már első filmje, a Sztrájk elismerést aratott, a rákövetkező Patyomkin páncélos pedig szédületes siker lett világszerte. Eizenstein egyik napról a másikra vált híres emberré, gratuláló táviratok százait kapta, Max Reinhardt éppúgy el volt ragadtatva filmjétől, mint Asta Nielsen vagy Charlie Chaplin. (Bővebben lásd külön posztban.)

40 éve hunyt el HARRY MARTINSON Nobel-díjas svéd író és festőművész. Árvaházban nőtt fel, fiatalon dolgozott lovászként és tőzegláp csapoláson, hajókazán-fűtőként pedig bejárta az óceánokat, tüdőbaja miatt azonban idővel eltanácsolták a hajózástól. Művészi pályáját festőként kezdte, első irodalmi műveit pedig az ún. szexuálmisztikai irányzat hatása alatt alkotta, és szép sikereket aratott vele. Több könyve és verse olvasható magyarul is. A Nobel-díjat 1974-ben kapta.

sylvia_plath3.jpg55 éve hunyt el SYLVIA PLATH amerikai író, költő. Jelentős irodalmár volt, de munkásságát alapvetően meghatározta - és gyakran akadályozta - gyönge idegrendszere, az elmegyógyintézetet is megjárta, s végül harminc évesen öngyilkos lett. Leghíresebb műve Az üvegbura, amely - több más könyvével együtt - magyarul is megjelent. (Az üvegbúra című könyve 25% kedvezménnyel kapható a Kalendárium Press webáruházában.)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

jose_maria_bakero.jpg55 éves JOSÉ MARIA BAKERO spanyol labdarúgó. Akkor figyeltek fel kivételes képességeire, amikor 1987-ben a Real Sociedad jórészt az ő kiváló játékának köszönhetően nyerte meg a spanyol kupát. Ezután a Barcelona csapott le rá, így részese lehetett a klub szenzációs sikereinek, a többi között a BEK- és KEK-győzelemnek. A válogatottba is szinte berobbant, már második meccsén mesterhármast rúgott, úgyhogy évekig bérelt helye volt a nemzeti tizenegyben. Egyébként a baszk focistának szinte az egész családja kötődik a labdarúgáshoz, öccse, Jon szintén a Barcában rúgta a bőrt, sőt, két lánytestvére is focista lett, még a női válogatottba is bekerültek.

35 éves NICKI CLYNE kanadai színésznő, a Csillagközi romboló című filmsorozatban Cally alakítója.

60 éves PEPU FERNANDEZ spanyol kosárlabda-edző, a 2006-ban világbajnokságot nyert spanyol válogatott szövetségi kapitánya.

35 éves EMMANUEL KRONTIRIS német labdarúgó, korábban a Borussia Dortmund, majd az Unterhaching, most a Germania Halberstad csatára.

80 éves EDITH MATHIS svájci operaénekesnő, világhíres szoprán, a  Hamburgi Állami Opera egykori tagja, aki fellépett a Budapesti Fesztiválzenekarral is.

35 éves RAFAEL VAN DER VAART  holland labdarúgó, a Hamburg volt középpályása.

Ma ünnepel még:

JENNIFER ANISTON (1969) amerikai színésznő, a Mint-a-kép, a Vágyaim netovábbja, a Rocksztár, a Hivatali patkányok, A Minden6ó, a Derült égből Polly, az Azt beszélik, a Szakíts, ha bírsz, A tégla, a Marley meg én és a Hippi túra című film szereplője, a Jóbarátok című filmsorozatban Rachel alakítója.

burt_reynolds.jpgBURT REYNOLDS (1936) amerikai színész, a Lucky Lady, a Mr. Süket trükkjei, a Bombaüzlet, a Hooper, a Sztriptíz, a Szemenszedett szenzáció, az Ágyúgyolyófutam, a Hátulgombolós hekus, a Smokey és Bandita, az Egy elvált férfi ballépései, a Bean - az igazi katasztrófafilm, a Kereszttaták, A mentőosztag és a Hazárd megye lordjai című film szereplője.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9913652490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása