Válogatott napi évfordulók

2018. február 13. 00:10 - hudobny

A mai nap - 2018. február 13.

a Kalendárium Press NAPTÁRA - 2018. február 13., kedd

a Nap kél 6.53, nyugszik 17.04 - a Hold kél 5.27, nyugszik 14.46 órakor

mottó: "A művészet hivatása, hogy pótolja az életet, melyet nélkülözünk." /Richard Wagner/

Ella és Linda napja. Az Ella német eredetű név, s az "el-" kezdetű nevek, például az Elisabeth vagy az Eleonore becézett változatából önállósodott. Magyarul is főként becézőként került, igaz nálunk az "-ella" végű neveket, például a Gabriellát becézték vele. Hasonlóan alakult ki a Linda is, amely a hasonló végű nevek, a német Adelinda és a Teodolinda becézett alakja volt. Jelentése: hársfa pajzs. Ma Gergely és Levente nevű ismerőseinket is köszöntsük!

Ma van Ricci Szent Katalin emléknapja. Édesanyja halála után kolostorban nevelkedett, majd az apja férjhez akarta adni, ám Katalin inkább belépett a pratói kolostorba, amelynek később a priornője is lett. Húszévesen kezdődött nevezetes elragadtatása: minden csütörtök déltől péntek estig megjelentek a testén Krisztus sebei, kezén és lábán a keresztrefeszítéskor ütött szögek nyomai, fején a töviskoszorú lenyomata. A csodának persze hamar híre ment, a kolostort elárasztották a látogatók. A jelenések egy idő után megszüntek, de csodák később is történtek vele. Úgy látogatta meg Néri Szent Fülöpöt Rómában, hogy közben Pratóban maradt. 1590-ben hunyt el.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

40 éve nyílt meg újra a VÁRSZîNHÁZ. * * *

145 éve született FJODOR SALJAPIN orosz operaénekes. A moszkvai Nagyszínházban kapta az első vastapsot, majd a XX. század első évtizedében meghódította a világot. 1920-ban kivándorolt, s előbb a new yorki Metropolitan közönségét, majd a párizsi operabarátokat kápráztatta el csodás basszus hangjával.  Leghíresebb alakítása a Borisz Godunov és a Mefiszto címszerepe. Budapesten is többször énekelt - természetesen nagy sikerrel.

georges_simenon_1.jpg115 éve született GEORGES SIMENON belga író. A világirodalom egyik legtermékenyebb és legtöbbet olvasott írója volt; pályafutása során vagy harminc különböző álnéven körülbelül háromszáz népszerű regényt írt. (Bővebben lásd külön posztban.)

135 éve született JEVGENYIJ VAHTANGOV orosz rendező és színész. A modern színházművészet egyik híres újítója volt, mindenfajta hamis szinpadi idealizálás ellensége, aki rendezéseiben  lelkesen küzdött  az  élet idillikus ábrázolása ellen. Művészi hitvallása szerint a mű korszerű értelmezése az előadás új formáit is megköveteli.

225 éve született PHILIPP VEIT német festőművész. Fiatalon sokat kóborolt, Drezdában tanult, majd Bécsben élt, azután pedig Rómában részt vett a Villa Massimi és a Casa Bartholdy kifestésében, s ha már ott volt, készített egy csodás freskót a Trinitá de' Monti-templom számára is. Azt követően a Majna melletti Frankfurtban lett egy jó hírű művészeti intézet igazgatója, mígnem végleg Mainzban telepedett le, ahol a képtár igazgatójaként dolgozott haláláig. Főként vallásos kompozíciókat festett - szigorú nazarénus szellemben -, fő műve a Kereszténység bevezetése Németországba című freskósorozata. Portréfestőként is jelentős.

richard_wagner.jpg135 éve éve hunyt el RICHARD WAGNER német zeneszerző. Csak emlékeztetőül néhány műve - hogy miről is folyik a vita: A bolygó hollandi, Lohengrin, A Rajna kincse, A walkür, Trisztán és Izolda, Tannhäuser, A nürnbergi mesterdalnokok, A Nibelung gyűrűje, Parsifal. (Bővebben lásd külön posztban.)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

kim_nowak.jpg85 éves KIM NOVAK cseh származású amerikai színésznő. Első igazi filmszerepét 1958-ban Alfred Hitchcocktól kapta, s a Szédülés című filmben nyújtott alakításával ő is bejátszotta magát a hollywoodi sztárok közé. Nem volt könnyű dolga.... (a folytatást lásd külön posztban)

60 éves PERNILLA AUGUST svéd színésznő, a Fanny és Alexander, a Jeruzsálem, a Mária, Jézus anyja, a Fordulatok és az Emberölés című film szereplője.

85 éves CAROLINE BLAKISTON angol színésznő, a hozzánk is eljutott Forsyte saga című filmsorozatban Marjorie alakítója, A Jedi visszatér című filmben Mon Mothma megformálója.

50 éves KELLY HU kínai származású amerikai színésznő, a Keleti harc, A Skorpiókirály, A harc törvénye, a Bölcsőd lesz a koporsód és a Pánik a fedélzeten című film szereplője.

gurbey_ileri.jpg30 éves GÜRBEY ILERI török színész, a Szulejmán című tévésorozatban Mehmet herceg alakítója. 

65 éves SULEIMAN NYAMBUI tanzániai atléta, egykoron a hosszabb távok ötszörös világcsúcstartója, a moszkvai olimpián az 5000 méteres síkfutás ezüstérmese.

85 éves EMANUEL UNGARO francia divattervező, a világ egyik legbefolyásosabb divatdiktátora.

Ma ünnepel még:

HOBÓ /FÖLDES LÁSZLÓ/ (1945) költő, előadóművész, színész, a Hobo Blues Band vezetője, a Rolling Stones, Jim Morrison és Vlagyimir Viszockij hazai apostola.

PETER GABRIEL (1950) angol rockzenész, a Genesis együttes énekese.

ROBBIE WILLIAMS (1974) angol popzenész, az egykori Take That együttes énekese.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6613660568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása