Válogatott napi évfordulók

2024. április 29. 00:03 - hudobny

130 éve született PAUL HÖRBIGER

2024. április 29-én 130 éve született PAUL HÖRBIGER osztrák színész

A "sógorok" színháztörténetük egyik leghíresebb művészeként őrzik emlékét, pedig talán kevesen tudják, hogy magyar származású volt, Budapesten született, s pályáját sramli-énekesként kezdte. Később a bécsi operettiskola legismertebb képviselőjévé nőtte ki magát, s bár volt a tekintélyes bécsi Burgtheater tagja is, hírnevét filmjeivel szerezte. Több mint kétszázban játszott, bár az igazság az, hogy egyik alkotás sem pályázhatott Oscar-díjra, olyan veretes művekről van szó, mint A nagy kűr, az Éljen a Radetzky-marsch!, a Happy end a Wörthi-tónál, az Álmaim városa, Bécs vagy a Sramli, amelyet a Magyar Televízió is műsorára tűzött.

Testvére, Attila szintén híres színész volt, és általa a Hörbiger név ma is igen szépen cseng. A Guldenburgok öröksége című, nálunk is többször ismételt filmsorozat főszereplője, Christiane Hörbiger szegről-végről magyar, hisz Hörbiger Attilának és Paula Wesselynek a lánya. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8618392257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása