Válogatott napi évfordulók

2018. február 17. 00:10 - hudobny

A mai nap - 2018. február 17.

a Kalendárium Press NAPTÁRA - 2018. február 17., szombat

a Nap kél 6.46, nyugszik 17.10 - a Hold kél 7.40, nyugszik 18.53 órakor

mottó: "Akinek van esze, az alkalmazkodik korának bűneihez." /Moliére/

      - Donát napja. Latin eredetű név, jelentése: Istentől ajándékozott. Nagyon régi név, eredetileg Donatus formában volt használatos, s már Krisztus előtt négyszáz évvel két híres grammatikus is viselte. Ma Egyed, Elek, Emőd és Lukács nevű ismerőseinket is köszöntsük!

      - Az egyház ma a szervita rend alapítóira emlékezik, akik közül a leghíresebb Falkonieri Szent Alexius volt. A rendet heten alapították, akik valamennyien kereskedők voltak, és az utazásaik során tapasztalt visszásságok ösztönözték őket a rendalapításra. Közösségüket 1233-ban alapították, ünnepélyesen szegénységi fogadalmat tettek, és közösségi életük középpontjába a lelki épülést, az elmélkedést, a misét, a zsolozsmát és a szegények szolgálatát állították. Az alapítókra azért ma emlékezünk, mert Falkonieri Szent Alexius 1310-ben e napon halt meg. A szervita rend 1697 óta Magyarországon is működik.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

moliere1.jpg      - 345 éve hunyt el MOLIÉRE francia író. (Bővebben lásd külön posztban.)

      - 365 éve született ARCANGELO CORELLI olasz zeneszerző. A híres svéd királynő, Krisztina udvarában élt, első művét is neki ajánlotta. A késő barokk kamarazenéjének egyik legkiválóbb mestere, a concerto grosso műfajának megteremtője volt. Talán leghíresebb alkotása a Karácsonyi concerto.

      - 60 éve hunyt el PETR BEZRUC cseh költő. Verseiben a XIX.  századi cseh klasszikusok hagyományait fejlesztette tovább, bőségesen merített a népi forrásokból, de teljesen egyéni hangvételű, újszerű, modern költészetet teremtett. Szinte egész életműve egyetlen kötetben, a Sziléziai dalok című gyűjteményben jelent meg.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

  michael_jordan_1.jpg    - 55 éves MICHAEL JORDAN amerikai kosárlabdázó. (Bővebben lásd külön posztban.)

cserhalmi_gyorgy.jpg- 70 éves CSERHALMI GYÖRGY színész, a Szerelmem Elektra, az Egy erkölcsös éjszaka, a Magyar rapszódia, az Allegro Barbaro, a Psyché, a Dögkeselyű, az Elveszett paradicsom, a Hamvadó cigarettavég és A hídember című film szereplője. (Bővebben lásd külön posztban.)

      - 50 éves ILLÉNYI KATICA hegedűművésznő, énekesnő, a Madách Színházban a Hegedűs a háztetőn című musicalben a hegedűs alakítója.

      - 65 éves PERTTI KARPPINEN finn evezős, az egypárevezés kétszeres világ- és háromszoros olimpiai bajnoka.

      - 45 éves STEFAN KRETZSCHMAR német kézilabdázó, Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes.

onodi_eszter.jpg      - 45 éves ÓNODI ESZTER színésznő, a Kalózok, a Portugál, a Jadviga párnája, a Meseautó, a Valami Amerika, a Boldog születésnapot, a Hukkle és az Állítsátok meg Terézanyut! című film szereplője.

      - 50 éves GIUSEPPE SIGNORI olasz labdarúgó, az 1994-ben világbajnoki döntőt játszott - s a braziloktól büntetőrúgásokkal kikapott - válogatott csatára. Ma ünnepel még:

      - EPERJES KÁROLY (1954) színész, a Könnyű testi sértés, a Redl ezredes, A tanítványok, A nagy generáció, az Eldorádó, A turné, Az asszony, a 6:3, a Hippolyt és a Glamour című film főszereplője, A hídember című Széchenyi-film címszereplője, a népszerű Szamóca.

      - PARIS HILTON (1981) amerikai színésznő, a világhírű szállodalánc egyik milliomos örökösnője, a Viasztestek című film szereplője, aki azonban inkább házi pornóvideóiról híres.

       - DENISE RICHARDS (1971) amerikai színésznő, az Út a pokolba, a Csillagközi invázió, a Vad vágyak, A világ nem elég és a Véres Valentin című film szereplője.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5713675482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása