Válogatott napi évfordulók

2018. február 20. 14:48 - hudobny

Julius Tomasovce afrikai kalandai

Kutyák Afrikában

kutya.jpgNemrég láttam egy FB-csoportba feltöltött kis videón, hogy egy sánta kutya támad az oroszlánokra, s ez arra inspirált, hogy megkérdezzem gyermekkori barátomat, Julius Tomasovcét, milyenek  a kutyák Afrikában?

Kezdjük ott - mesélte -, hogy Afrikában a kutya nem dédelgetett házikedvenc, hanem a természeti környezet része. Nem vitaminos kutyatáppal etetik, hanem löknek nekik valami maradékot, a baj csak az, hogy afrikai falvakban nem nagyon képződik maradék. Ennek következtében az afrikai kutyáknak nem az a bajuk, hogy dagadtak, s ezért nem tudnak mozogni, hanem csont és bőr mindegyik,  és ezért nem tudnak.

Szinte rejtély, hogy az afrikai falvakban min élnek a kutyák, de az emberek nem is nagyon aggódnak miattuk, amelyik megmarad, az ellébecol a kunyhók között, amelyik nem, azt másnapra megeszik a hiénák. Afrikai ember nem tartja számon a kutyákat, a kutya fogyóeszköz, a falusi kutyáknak nincs is gazdája, ott lődörögnek mindenfelé, s éppen ott esnek össze, ahol éppen elájulnak. Heverésznek egész nap.

Azt mindenki tudja, hogy Afrikában meleg van. Nagyon meleg. A meleg nem tesz jót a kutyáknak sem, a 45 fokban a kutya akkor se kel fel az árnyékból, ha kajával közelít felé az ember, idegent megugatni izzasztó tortúra, afrikai kutya ilyet nem csinál.

kutya2.jpgAz afrikai falvakba nem rókák és kóbor macskák tévednek be nagynéha, arrafelé kafferbivalyok. elefántok, oroszlánok, hiénák verik fel a falvak békés csöndjét, és ehhez az ottani kutyák nagyon hozzászoktak. Évszázadok (évezredek) alatt megtapasztalták, hogy ilyen vadállatokkal jobb nem ujjat húzni, úgyhogy senki ne képzelje, hogy ha egy oroszlán közeleg, a Filkó majd jól rárohan, és elijeszti. Ezért is csodálkozott a barátom a kis videón, mert ő úgy tapasztalta, hogy az afrikai kutyák ilyenkor bemenekülnek valami zárt helyre, pont mint a magyar kutyák, ha dörög az ég és villámlik.

A marhacsordákat sem a kutya védi meg az oroszlánoktól. Az afrikai kutya senkit nem véd meg semmitől. Az emberek mennek ki fáklyákkal és dobokkal, hogy elriasszák a vadakat, legtöbbször sikerrel. A kutyák csesznek az egészre, ott döglik mind a tűz körül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr7913685046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása