Válogatott napi évfordulók

2018. március 15. 22:20 - hudobny

115 éve hunyt el ROY BEAN

Március 16-án 115 éve hunyt el ROY BEAN westernhős

roy_bean.jpgMár fiatalon komoly hírnevet szerzett azzal, hogy megúszta saját akasztását; egy elcsábított lány rokonai felkötötték, ám rosszul, s mire kiszenvedett volna, a lány levágta a kötélről. Miután így szerencsésen megmenekült, csempésznek állt, pénzét azonban jórészt elitta, úgyhogy amire bírónak választották, már masszív alkoholista volt.

Megválasztásának furcsa körülményeit az a tény is jól érzékelteti, hogy több szavazatot kapott, mint ahányan voksoltak. Bár ő ezt nemigen tudta ellenőrizni, az írás-olvasás tudományával ugyanis hadilábon állt. Húsz éven át látta el feladatát, remekül, kizárólag halálos ítéleteket hozott, úgyhogy nem fellebbezett senki. Mivel a whiskyn kívül a pénzt is nagyon szerette, többször szabott ki pénzbüntetést a halottakra - például a lelőtt banditákra tiltott fegyverviselésért -, így aztán a náluk talált bankókat "törvényesen" vehette el.

roy_bean3.jpgKétes ügyei ellenére hamar legendák szövődtek alakja köré, kivált, hogy romantikus plátói szerelem fűzte a kor híres színésznőjéhez, Lily Langtryhez, forró szenvedélyét mi sem mutatja jobban, mint hogy kedvenc kocsmáját is róla nevezte el. A csehót különben később múzeummá alakították át, ahová maga Lily Langtry is ellátogatott, de ezt szegény Roy Bean már nem érte meg. 

Kalandjairól számos vadnyugati film is készült, a leghíresebben Paul Newman volt a főszereplő.

(A Vadnyugat című könyv 25% kedvezménnyel kapható a Kalendárium Press webáruházában, illetve egy ide írt vagy egy üzenetben küldött rendeléssel.)

a_vadnyugat.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9213739478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása