Válogatott napi évfordulók

2018. március 17. 00:08 - hudobny

25 éve hunyt el HELEN HAYES

Március 17-én 25 éve hunyt el HELEN HAYES amerikai színésznő

helen_hayes_1.jpgKilencvenhárom évet élt, s mivel már ötévesen Shakespeare-darabban játszott, pályafutása átfogta szinte az egész XX. századot, nem csoda hát, hogy élete utolsó évtizedeiben nagy idők tanújaként tisztelték. De nemcsak pályakezdése volt korai, az élet sűrűjében is hamar helyt kellett állnia, anyja ugyanis súlyos alkoholista volt, és a serdülő Helennek az ő eltartásáról is gondoskodnia kellett.

A drámai szituációkkal így a való életben is alaposan megismerkedett, sovány vígasz, hogy a kényszerű tapasztalatokat később játéka során kiválóan hasznosította. Főként ugyanis drámai főszerepekben csillogott, nagyrészt színpadon, a filmezést, különösen annak hollywoodi változatát nemigen kedvelte. Ennek ellenére természetesen filmezett is, s mivel kivételes tehetség volt, óriási sikereket aratott, két Oscar-díjat is kapott, és ő volt az első színésznő, aki Oscar-, Emmy-, Tony- és Grammy-díjat is őrizhetett a vitrinjében. Az első Oscarját különben még 1932-ben kapta, a másodikat pedig hetvenévesen egy Airport-film mellékszerepéért, amelyben egy öregasszonyt alakított, aki potyautasként utazgat a különböző járatokon,  ám végül ő menti meg az egyik repülőgépet attól, hogy egy őrült felrobbantsa.

Bizonyára sokan emlékeznek ezen szerepére, ahogyan az amerikaiak is megtartották jó emlékezetükben, hiszen a múló sztárok világában ő volt a színpad utolsó királynője, 150 centi magas, negyvenkilós létére "az amerikai színházművészet First Ladyje".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2213744728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása