Válogatott napi évfordulók

2018. március 24. 00:02 - hudobny

415 éve hunyt el I. ERZSÉBET

Március 24-én 415 éve hunyt el I. ERZSÉBET angol királynő

i_erzsebet.jpgAz angolok egyik legnagyobb királynője a híres-hírhedt VIII. Henrik és Boleyn Anna lánya volt, 1558-ban került a trónra, a katolikus Máriát követte a hatalomban. Kétségbeejtően súlyos helyzetet örökölt, elődje, a "Véres Mária" - a páratlanul kegyetlen Bloody Mary - teljesen szétzilálta a belső állapotokat.

Ö azonban uralkodásának négy és fél évtizede alatt nemcsak rendbe hozta országát, de páratlan módon virágoztatta fel az élet minden területét. Fejlődött az ipar, a kereskedelem, s az ő hadserege verte meg a győzhetetlen spanyol Armadát. Az általános fellendülés persze ösztönzőleg hatott a művészetekre is, különösen virágzott az irodalom, ekkor alkotott Marlowe, Ben Jonson és Shakespeare. Tündérkirálynőnek hívták, és roppant népszerűségére jellemző, hogy hosszú uralkodása alatt egyetlen merényletet sem kíséreltek meg ellene.

i_erzsebet_jpg2.jpgDe nemcsak férfiasan erélyes uralkodó volt, igazi nő is. Forradalmi újításokat vezetett be például a szépítkezési szokásokba, imádta az illatszereket, erős illatú, növényi és állati eredetű anyagokból gyúrt kis golyókat viselt a nyakában lógó aranyláncon, de illatosították a palota termeit, a ruhákat, sőt, még az udvarban élő kutyákat is. Ö maga pedig havonta egyszer meg is fürdött! Szenzációszámba menő különcködés volt ez akkortájt, a legendás francia kegyencnő, a csodálatos szépségű Madame Pompadour például nem mosakodott soha. Nem mintha Erzsébet bármikor is piszkosnak érezte volna magát, egyszerűen mint rossz szokást vette fel a havi fürdőzést, de ki is rítt vele környezetéből alighanem ő volt a legtisztább angol akkoriban.

Uralkodása meghatározó hatást gyakorolt utódaira és Európa későbbi uralkodóira egyaránt. Még XIV. Lajos francia király is tanult tőle, a Napkirály is teljesen tisztaságmániás lett: minden reggel nedves kendővel megtörölte a szemét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2313767598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása