Válogatott napi évfordulók

2018. április 08. 00:02 - hudobny

A mai nap - 2018. április 8.

a Kalendárium Press NAPTÁRA                      2018. április 8., vasárnap

a Nap kél 6.09, nyugszik 19.23 - a Hold kél 2.19, nyugszik 11.26 órakor

mottó: "Legjobb, ha az objektív valóságot gondosan összehajtogatjuk, mint egy lepedőt, és egyszer s mindenkorra elzárjuk a szekrénybe. /Pablo Picasso/

Dénes napja. Görög eredetű név, Dionüsziosz, a bor antik istene az ókorban nagyon népszerű volt, s mivel a rómaiak is szerették a bort, természetesen átvették. Ennek rövidülése és módosulása eredményeként alakult ki mai formája. Ma Júlia és Valter nevű ismerőseinket is köszöntsük!

Ma van Billiart Szent Júlia emléknapja. Szegény parasztcsalád gyermeke volt, fiatalon már mezei munkára fogták, huszonkét évesen pedig szörnyű tragédia érte, mindkét lábára megbénult. S bár már addig is vallásos életet élt, attól fogva a hitnek szentelte magát. Az amiens-i püspök őt akarta megbízni a Miasszonyunk nővérei kongregáció megalapításával, ám Júliát rokkantsága nagyban akadályozta ebben. Aztán egy szép napon, 1804-ben a Szent Szív ünnepén csodás módon meggyógyult, így hozzáláthatott a munkához. Előljárónak is őt választották, és élete végéig fáradhatatlanul dolgozott. 1816-ban hunyt el, 1969-ben avatták szentté.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

135 éve született Budapesten SUPKA GÉZA művészettörténész, régész, újságíró, akadémikus. Tudósként a keleti régészet jeles kutatója, publicistaként a polgári radikalizmus szószólója, újságíróként az irodalmi igényű, népszerű-tudományos riport műfajának megteremtője volt. Az átkozott asszony címmel remek könyvet írt Báthory Erzsébetről, és értékes a nagy- szentmiklósi kincsről közzétett tanulmánya.

gaetano_donizetti.jpg170 éve hunyt el GAETANO DONIZETTI olasz zeneszerző. A végletek embere volt, szegény családból származott és milliomosként halt meg; míg élt a felesége, derék férjként tisztelték, nejének halála után viszont kicsapongó törzsvendége lett a mulatóknak, sőt, rosszhírű házaknak, örömtanyáknak; s amíg fiatalon szellemes társalgóként a társaság kedvencének számított, élete alkonyán elméje elborult. Manapság már csak Lammermoori Lucia, Szerelmi bájital és Don Pasquale című vígoperái ismertek szélesebb körben, pedig rendkívül termékeny szerző volt, csak operából több mint hetvenet írt. Örült tempóban dolgozott, a Don Pasqualét három hét alatt komponálta. Emiatt bírálták is eleget, ellenségei csak Dozzinetti-nek, azaz Tucatocskának gúnyolták. Kollégái is gyakran bírálták, de sokan irigyelték is, Mendelssohn bosszúsan írta egy levelében: "tíz nap alatt csapja össze egy-egy operáját, de akár kifütyülik, akár nem, megkapja a pénzét, és nyugodtan sétálgat". Öt azonban ez a legkevésbé sem zavarta, művei ugyanis bár nem túl értékállóak, akkoriban szép sikert arattak, bár az igazsághoz tartozik, hogy például a Szerelmi bájital Una furtiva lagrima-románca a bel canto gyöngyszeme, a Lammermmori Lucia őrülési jelenete pedig a koloratúrszoprán énekesnők legparádésabb feladata. Donizetti maga kivételes népszerűségnek örvendett, az osztrák császár udvari zeneszerzőjévé tette, és kitüntetésekkel halmozta el a török szultán és a pápa is. Az anyagi elismerést azonban többre becsülte, ezért aztán mindent elvállalt, de darabjaival sosem okozott csalódást. Három év alatt egytucat dalművet írt például a híres impresszáriónak, Domenico Barbajának. Pedig rá nem lehetett fércművet sózni, valódi ínyenc volt, ő "találta fel" a tejszínhabot.

pablo_picasso.jpg45 éve hunyt el PABLO PICASSO spanyol festő. Századunk egyik legnagyobb festőjének életművét a művészettörténészek korszakokra osztják, pályája kezdetét "kék korszak"-nak, 1905-től datált képeit pedig "rózsaszín korszak"-nak nevezik, de volt "néger periódus"-a is. Ez utóbbi dolognál érdemes megállni, mert némely rosszmájú, bár hozzáértő megjegyzés szerint "néger korszaka" egy barcelonai nyilvánosházban tett látogatás messzeható élményeiből táplálkozott, így az analitikus kubizmus voltaképpen egy közelebbről nem ismert könnyűvérű leányzó karjaiban született. Ez annál is inkább hihető, mert Picasso meglehetős érdeklődést mutatott a női nem iránt, s idős korában is szívesen hódolt a szerelmi művészeteknek. Mindenesetre a néger korszak inspirációi izgalmasabbak és kellemesebbek voltak a korábbiaknál, "kék korszakát" például jórészt szegénysége motiválta, egy beszámoló szerint: képeit "a feje fölött himbálózó kis petróleumlámpa fényénél készítette, míg ő maga, vásznára hajolva, a padlón dolgozott. Első párizsi éveiben előfordult, hogy még petróleumra sem volt pénze, s ilyenkor bal kezében gyertyát tartott, míg a jobbal festett." De a legnagyobb nyomorban sem hagyta el önbizalma és extravagáns humora, nyomorúságos kis szobájában egy asztalfiókban szelidített egeret tartott, gyöngéden gondozta és mindenkinek mutogatta.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

patricia_arquette.jpg50 éves PATRICIA ARQUETTE amerikai színésznő. Sokáig nagyhírű nővére, Rosanna árnyékában élt, hiába akart ő is híres színésznő lenni, amikor a producerek a meghallgatásokon megtudták, hogy csak a kisebbik Arquette-lány jelentkezett, elálltak szerződtetésétől. Mindössze huszadrangú horrorfilmekben kapott kisebb szerepeket, amikor feltűnt a Rémálom az Elm utcában című horror harmadik folytatásában, már elégedett lehetett. Jellemző, hogy amikor egy presszóban először találkozott későbbi férjével, Nicolas Cage-dzsel, zavarában azt sem tudta, mit csináljon. Kivált, hogy Cage azon nyomban beleszeretett, már ott a presszóban megkérte a kezét, de Patricia - mint a mesében - próbák elé állította, ám szegény szerelmes férfi hiába teljesítette a feladatokat, Patricia mégsem ment hozzá. Inkább egy másik férfi karjaiban keresett vigaszt, szült egy gyereket, és végre színésznői karrierje is révbe ért. A Vadvirág című tévéfilmben bizonyíthatta először tehetségét, majd jött a Vörös villamos, a Rollerboys és az Útvesztőben című film, azután pedig az igazi világsiker A szabadság ösvényein és a Tiszta románc. És akkor a sors ismét ugyanabba a presszóba vezérelte Nicolast és Patriciát, s ők ott folytatták, ahol nyolc évvel korábban abbahagyták. Ám ekkor Patricia kérte meg Nicolas kezét, aki igent mondott, gyorsan összeházasodtak, közösen leforgatták a Halottak ébresztése című filmet, ám az is hamar kiderült, rosszul választottak. Talán, ha Nicolas is előbb próbák elé állítja szerelmét...

kofi_annan.jpg80 éves KOFI ANNAN ghánai diplomata, az ENSZ volt főtitkára.

45 éves EMMA CAULFIELD amerikai színésznő, a Beverly Hills 90210 és a Buffy, a vámpírok réme című filmsorozat szereplője.

40 éves LAJTAI KATALIN popzenész, a Crystal együttes énekesnője.

65 éves DIANA MONTAGUE brit operaénekesnő, mezzoszoprán, a Metropolitan, valamint a Bayreuthi és a Salzburgi Ünnepi Játékok rendszeres vendégművésze.

60 éves TOM PETRANOFF amerikai származású dél-afrikai gerelyhajító, egykori világcsúcstartó, világbajnoki ezüstérmes.

40 éves ANJA SCHNEIDERHEINZE német bobversenyzőnő, a torinói olimpián a kettes bob egyik aranyérmese. Ma ünnepel még:

ROBIN WRIGHT (1966) amerikai színésznő, a Santa Barbara című sorozatban Kelly Capwell alakítója, a Moll Flanders című film címszereplője, a Forrest Gump, a Menekülés az éjszakába, a Zűrzavar, az Üzenet a palackban és A sebezhetetlen című film közreműködője.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6613813222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása