Válogatott napi évfordulók

2018. április 29. 00:01 - hudobny

A mai nap - 2018. április 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA                     2018. április 29., vasárnap

a Nap kél 5.31, nyugszik 19.53 - a Hold kél 19.12, nyugszik 5.39 órakor

mottó: "Támadd a rossz hírű gazdagot, ígérd, hogy lehozod az égről a csillagot, így nyered meg az olvasót." /William Randolph Hearst/

            - Péter napja. A legelterjedtebb nevek egyike, eredete ennek ellenére elég bizonytalan. Petrosz alakú görög előfordulásáig tudjuk követni visszafelé, ez esetben jelentése kőszikla, s Péter apostolt hívta így Jézus. Aki azonban arameus nyelven beszélt, így ez az analógia sántít. Ma Antónia, Hugó, Kata, Róbert és Tihamér nevű ismerőseinket is köszöntsük!

            - Ma van Sienai Szent Katalin és Clunyi Szent Hugó emléknapja. Katalin hétéves kislányként örök szüzességet fogadott, s szentéletű, bölcs apáca lett belőle. Tanácsait uralkodók is megfogadták, nagy része volt abban is, hogy véget ért "a pápák avignoni fogsága." 1380-ban hunyt el. Assisi Szent Ferenc mellett ő Itália másik védőszentje. A sok Hugó nevű szent közül ma a clunyi apátra emlékezünk, aki elkezdte a híres apátság templomának építését. Az ő közbenjárására fogadta vissza az egyházba a nevezetes Canossa-járást követően  IV. Henrik császárt VII. Gergely pápa. Hugó 1109-ben halt meg.

Ma:  - Ma van a Táncművészet Világnapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

 william_randolph_hearst1_jpg4.jpg           - 155 éve született WILLIAM RANDOLPH HEARST amerikai lapkiadó. Fénykorában alighanem nagyobb hatalma volt, mint az Egyesült Államok elnökének, ennek bizonyítására legyen elég annyi, hogy Orson Welles róla mintázta Aranypolgár című filmjének főhősét, bár Hearst viselt dolgai messze túltettek a filmbéli Kane polgár gátlástalan cselekedetein. Valódi maffia módszerekkel lett a világ legbefolyásosabb sajtóbirodalmának feje, hatalma csúcsán pedig nem ismert mértéket. Egyszer például rálőtt a nagytermészetű Charlie Chaplinre, aki egy szülinapi partin illetlenül viselkedett Hearst kedvesével, de az ünnepeltet találta fejbe, aki aztán a hivatalos jelentés szerint sok kaviárt evett, és gyomorrontásban halt meg. Hearst különben szívesen állította magát egy sorba Julius Caesarral és Napóleonnal, bár természetesen képességek dolgában a nyomukba sem léphetett; a rettegett sajtócézár például alig tudott a nyilvánosság előtt megszólalni, már kisebb társaság előtt is zavartan dadogott, kiverte a víz, aki nem ismerte - persze nem volt ilyen ember -, aligha hitte volna róla, hogy jórészt ő robbantotta ki a spanyol-amerikai háborút, legyen miről írnia lapjainak. Nagy szerepe volt McKinley elnök meggyilkolásában is, a zsarolás, a halálos fenyegetés pedig annyira mindennapos eszköze volt, hogy szinte szóra sem érdemes. Legfőbb célját azonban nem érte el, nem lett belőle az Egyesült Államok elnöke. william_randolph_hearst1_jpg3.JPG

(A Hearst, a sajtókirály című antikvár könyv 570 ft-os áron kapható a Kalendárium Press webáruházában, illetve egy ide írt vagy egy üzenetben küldött rendeléssel.)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

 michelle_pfeiffer_1.jpg           - 60 éves MICHELLE PFEIFFER amerikai színésznő. Mint annyian mások, ő is a véletlennek köszönhette felfedezését, arrafelé leginkább a szemrevaló pincérnőknek van erre esélyük, ő egy kicsit nehezebb helyzetben volt, mert pénztárosnőként csak deréktól felfelé látszott. De így is megakadt rajta egy fotós szeme, s később mint nagyon sok kolléganője, a divat- és reklámszakmából került a filmesek közé, 1981-ben a Charlie Chan és a sárkánykirálynő átka című felejthető filmben tette le a névjegyét. De azóta játszott veretesebb alkotásokban is, példa rá például Az eastwicki boszorkányok, a Sólyomasszony, az Ármány és szőke, a Veszedelmes viszonyok, a Hírek szerelmesei, az Egyiptom hercege, a Temetetlen múlt és a Batman visszatér. S úgy lett sztár Holywoodban, hogy meztelen szerepet nem is vállalt; kezdetben az atyai szigor, később serdületlen gyermekei miatt. Visszautasította például az Elemi ösztön eredetileg neki szánt főszerepét, és döntését ma sem bánta meg. Sok egyéb tekintetben is kilóg egy csöppet a hollywoodi sztárok sorából, egészen komoly gondolkodású ember, a hivatását leszámítva teljesen "normális" családanya. Gyerekeit nagy szigorban neveli, de magával szemben sem elnéző, például csak azután pátyolgatja a lelkét, ha már végzett a házimunkával, mert annak ellenére, hogy természetesen van segítsége, gyakran megfogja a munka végét, főzni kimondottan szeret. Pedig szépségnek különben nincsen híján, a népszerű színész, Val Kilmer annak idején egész kötetnyi verset írt hozzá. Háromszor jelölték Oscar-díjra, de a kitüntetések nem nagyon izgatják; "az Oscar-díjra joggal lehet büszke az ember, de én a legbüszkébb a gyerekeimre vagyok" - mondta egyszer. (A Hearst, a sajtókirály című antikvár könyv 570 ft-os áron kapható a Kalendárium Press webáruházában, illetve egy ide írt vagy egy üzenetben küldött rendeléssel.)

 borbas_maria_3.jpeg           - 50 éves BORBÁS MÁRIA bemondónő, műsorvezető, korábban a Telemázli, a Játék határok nélkül és a Zeneszombat című tévéműsor műsorvezetője, utóbb a Gasztroangyal című népszerű műsor háziasszonya, a két kötetes A sűrűje és az Édes békeidők című könyv szerzője - mely könyvek 25% kedvezménnyel kaphatóak a Kalendárium Press webáruházában, illetve egy ide írt vagy egy üzenetben küldött rendeléssel. (A képeket lásd a végén.)

            - 65 éves EGRI KATI színésznő, a Máli néni, az Utolsó padban és Az ajtó című tévéfilm szereplője. Ma ünnepel még:

            - BÁRDOSI SÁNDOR (1977) birkózó, a sydney-i olimpián a kötöttfogás 85 kilogrammos súlycsoportjának ezüstérmese.

            - FEDERICO CASTELLUCCIO (1964) olasz színész, a nálunk is népszerű Maffiózók című filmsorozatban Furio alakítója.

            - DANIEL DAY-LEWIS (1957) brit színész, Az én szép kis mosodám, a Szoba kilátással, A bal lábam, Az utolsó mohikán, Az apám nevében, A salemi boszorkányok és a New York bandái című film főszereplője.

            - SZVORÁK KATALIN (1958) népdalénekesnő, több népdalverseny győztese, a Dalvándorlás, az Iglice szívem és a Tavaszvilág című csodálatos lemezek előadója.

            - UMA THURMAN (1970) amerikai színésznő, a Poison Ivy, a Batman és Robin, a Néha a csajok is úgy vannak vele, a Veszett kutya és glória, a Robin Hood, a Dermesztő szenvedélyek, a Ponyvaregény, a Bosszúállók, a Kill Bill, a Csak lazán és az Első a szerelem című film szereplője.

            - VARNUS XAVÉR (1964) orgonaművész, az egykori Meglepő és mulatságos című Friderikusz-show állandó közreműködője.

borbas_maria_1_jpg5.jpgÉdes békeidők

borbas_maria_4.jpg

A sűrűje

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr7913872790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása