Válogatott napi évfordulók

2018. június 04. 00:02 - hudobny

220 éve hunyt el GIACOMO CASANOVA

Június 4-én 220 éve hunyt el GIACOMO CASANOVA olasz kalandor

giacomo_casanova2.jpgSaját bevallása szerint gyerekként hülyének tartották, pedig nem volt az, komoly műveltséget szerzett, remek stílusban írt, sőt képzett jogásznak és tudós matematikusnak számított. Ez azonban akkoriban senkit nem érdekelt, az európai udvarok ugyanis botrányos szerelmi kalandjaival voltak tele.

Négy évtizedes kalandjai során bejárta egész Európát, megfordult nálunk, Magyarországon is. Közben volt diplomata és kém, spekuláns és szerencsejátékos, a lottót például ő vezette be Franciaországban. Volt is tekintélye, Londonban III. György király látta vendégül, Szentpétervárott pedig II. Katalin cárnő is a kegyeibe fogadta - bár állítólag csak a naptárreformról beszélgettek. S noha sokan nehezteltek rá, a hozzá hasonlóan bohém művészek egyenrangú partnerüknek fogadták el, verseket szavalt Voltaire-nek, vitatkozott D'Alembert-rel, Mozart pedig vele beszélte meg az operajátszás aktuális kérdéseit a Don Giovanni prágai bemutatója előtt. Kiválóan vívott, s egyébként is vakmerően bátor ember volt, sikerült megszöknie a hírhedten biztonságos velencei ólomkamrákból is. Miután óriási vagyont szerzett, visszavonult a kalandos élettől, és megírta visszaemlékezéseit. Műve óriási sikert aratott, bár néhány kiadásból kihagyták a sikamlósabb részeket. A szívtipró kalandor életét egy csehországi kastély könyvtárosaként fejezte be, de állítólag még hetvenévesen is riogatta a szolgálólányokat.

Casanova mint a nők barátja él az emlékezetben. Pár éve például Münchenben jó pénzért árverezték el azt a kardját, amellyel megvívott két banditával, akik bátorkodtak  megzavarni a szerelmes férfiú randevúját egy velencei comtesse-szel.  A fáma úgy tartja, hogy a banditák életükkel fizettek vakmerőségükért. 

giacomo_casanova4.jpgPelle János Casanova, avagy a 18. század egy kalandor szemével című könyve jó állapotú antikvár példányban 570 ft-os áron kapható a Kalendárium Press webáruházában, illetve egy ide írt vagy egy üzenetben küldött rendeléssel.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5314021712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása