Válogatott napi évfordulók

2018. június 12. 00:04 - hudobny

75 éves BENKŐ LÁSZLÓ

Június 12-én 75 éves BENKŐ LÁSZLÓ rockzenész

benko_laszlo1.jpgMivel az Omega együttes az utóbbi időben ismét adott néhány nagysikerű koncertet, s azokon nem csak az öregfiúk korosztálya nosztalgiázott, de a mai fiatalok is nagy számban képviseltették magukat, ünnepeltünket mindenki ismeri.

Az idősebbek persze még arra is emlékeznek, hogy az Omega együttes valamikor a hatvanas évek elején alakult, de mi eláruljuk, hogy egészen pontosan 1962-ben. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a később népszerűvé vált zenekarban csak ő és Kóbor János volt alapító tag, a nagy felállás többi résztvevője csak később érkezett a távozók helyére. Benkő eredetileg a billentyűs hangszereket kezelte, ám azokat később Presser Gábor vette át, ám ő sem maradt hangszer nélkül, játszott furulyán, trombitán, de még citerán is, ha kellett. Aztán Presser kilépése - az LGT megalakulása - után visszaült a billentyűk elé, s beírta a nevét  hazai könnyűzene történetébe, mivel éppen 45 évvel ezelőtt, 1973-ban ő játszott Magyarországon először szintetizátoron.

benko_laszlo2.jpgDe akármilyen instrumentumot is szólaltatott meg, nem lehetett összetéveszteni senkivel, hosszú, szálegyenes, lobogó hajáról könnyen felismerhették a rajongók. Akik persze azt is tudják róla, hogy remek szólólemezeket is kiadott, a Lexikon, a Lexikon II, az Űropera és az Omegamix a gyűjtők féltett kincse. A mozi szerelmesei is ismerik munkáit, számos tévéfilm mellett az ő zenéje is hallható például A kenguru és a Vámmentes házasság című filmben. És pár éve az ő zenéjével mutatták be a soproni színházban a Vízkereszt vagy amit akartok című Shakespeare-darabot. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy egyszer beválasztották a Magyar Ökölvívó Szövetség elnökségébe is.

Sajnos a sportos életmóddal az utóbbi időkben csínján kell bánnia, tavaly májusban ugyanis rákbetegséget diagnosztizáltak nála. Mivel időben kiderült a baj, most úgy néz ki, hogy sikerül legyőznie a kórt. Úgy legyen! Az Isten éltesse még sokáig!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2714029650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása