Válogatott napi évfordulók

2018. július 08. 00:05 - hudobny

75 éves SZAKCSI LAKATOS BÉLA

Július 8-án 75 éves SZAKCSI LAKATOS BÉLA zongoraművész, zeneszerző

szakcsi_lakatos_bela.jpgAz általa kedvelt és művelt két műfaj, a rock és a dzsessz sokáig a pálya szélére volt szorítva hazánkban, de Béla kedvét ez korántsem vette el. Egyébként klasszikus zenét tanult, ám közben megismerkedett a dzsessz szépségeivel, s le volt nyűgözve. Végigpróbált egy csomó nagy bandát, így egyebek között tagja volt a Rákfogónak és a Szabados Interbrassnek. 1979-ben a Saturnus létrehozásában is tevékeny szerepet vállalt, s volt egy remek húzása, amikor összecsődítette a legjobb hazai billentyűs muzsikusokat, név szerint Gonda Jánost, Csík Gusztávot és Vukán Györgyöt egy közös zenélés erejéig. Egészen fiatalon, még 1971-ben lett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, s mellesleg színpadi zenés művek, musical, balett, rockopera írására is vállalkozott.

A zseniális zongorista azon kevés magyar dzsessz-zenészek egyike, akiket a tengeren túl is méltányolnak, Straight Ahead című lemezéről felsőfokban írtak a kritikák. A dzsessz hazájában! De egyéb műfajokban is elsőrangú, dolgozott már opera- és népdalénekessel, játszott négykezest Vukán Györggyel, és lehetne sorolni napestig.

"Nagy magyar vagyok" - mondta egyszer, egyébiránt pedig roma származású, azért is lehet erről nyíltan szólni, mert ő maga sem tagadja - miért is tenné? -, sőt, bánja is egy kissé, hogy nem tudja a nyelvet. Lelkes gyűjtője a cigány zenei kincsnek, és a felkutatott hagyományos értékeket újragondolva dolgozza fel. Kiválóan tud rögtönözni, egy szülinapi ünnepségen váratlanul felkérték játszani, s ő a Happy Birthday to You-t adta elő. De hogyan? Különböző komolyzenei stílusokban improvizált rá, és kirobbanó sikert aratott vele.

Tehetségét a szakma és az állam is elismeri, megkapta a Liszt-díjat és a Kossuth-díjat, illetve a Nemzet Művésze címet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8914089065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása