Válogatott napi évfordulók

2018. július 08. 00:05 - hudobny

80 éves KONCZ GÁBOR

Július 8-án 80 éves KONCZ GÁBOR színész

koncz_gabor.jpgSzilaj, vásott kölyök volt, a mezőkövesdi gimnáziumból ki is rúgták,  szerencsére - mondhatnánk -, hiszen így a miskolci gimnáziumba került, ahol remek önképzőkör volt, s egyik előadásukat megnézték a helyi Nemzeti Színház művészei is. Az ő tanácsukra jelentkezett színésznek, egy sportszatyorral érkezett meg Pestre, s kezdetben a tanulás mellett vagont pakolt, majd elment egy csepeli öntődébe segédmunkásnak.

Éppen ötvenöt éve, 1963-ban kapott diplomát, de akkorra már több film volt mögötte, a Hattyúdal című filmje révén az egész ország ismerte. Azóta megszámlálhatatlan filmet forgatott, egyike legfoglalkoztatottabb színészeinknek, a hatvanas-hetvenes években kalandfilmet nem is csináltak nélküle. Nem csak azért, mert sokoldalú tehetség, de azért is, mert így spórolni tudtak a kaszkadőrökön, helyette ugyanis soha nem szerepelt senki a kamera előtt, a lovas jelenetekhez még a lovat is ő maga vitte.

koncz_gabor_2.jpgTalán nincs is olyan sport, amiben ne lenne jártas, lovagol vív, vízisízik - mezitláb persze -, vadászik, de csak nagyvadra megy, az aprójószág emberben sem érdekli. Kondícióját ma is érdemes respektálni, annak ellenére, hogy azért az idő ellen ő sem tud harcolni, az utóbbi években kétszer is operálták gerincsérvvel. Sportosan nevelte lányait is, s igen büszke rájuk, az unokáira pedig még inkább. Ő maga ma is csupán négy-öt órát alszik naponta, két végéről égeti a gyertyát, de ez nem látszik rajta, s bár dohányzik, de absztinens.

Igazi romantikus alkat, szíve szerint ötszáz évvel korábban élt volna, azt tervezi, hogy állva temetteti el magát egy fémkoporsóba. Reméljük erre még sokáig nem kerül sor.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr914058858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása