Válogatott napi évfordulók

2018. július 18. 00:05 - hudobny

100 éve született NELSON MANDELA

Július 18-án 100 éve született NELSON MANDELA dél-afrikai politikus

nelson_mandela.jpgA tembu törzsfőnök fia nehézsúlyú ökölvívóként szerzett edzettséget a politikai küzdelmekhez, de volt is szüksége rá, az apartheid-ellenes harc vezetőjeként ugyanis évtizedeket töltött börtönben. A legendás harcos 1990-ben szabadult, s attól kezdve hazája politikai életének főszereplője volt, békés tárgyalások útján sikerült elérnie az apartheid megszüntetését, 1994-ben pedig megválasztották a Dél-Afrikai Köztársaság elnökévé.

Nemcsak tiszteletet vívott ki magának, de közvetlen személyiségéért általános szeretet övezte, még a fehérek jó része is kedvelte. Világszerte elfogadott, komoly politikusként is megmaradt egyszerű embernek, beállt táncolni a tömeg közé, és ott szurkolt a sportmeccseken. Jórészt közvetlenségének is köszönhette, hogy az sem ártott tekintélyének, amikor botrányokkal tűzdelt válása zajlott a szintén igen kedvelt Winnie-vel.

nelson_mandela2.pngAztán szerelmes lett a mozambiki elnök özvegyébe, Graca Machelbe, annak idején az egész ország szorított romantikus románcuk sikeréért. Mandátumának lejárta után visszavonult, de később is szívesen látott vendég volt a világ minden táján.

95 éves korában, 1993. december 5-én hunyt el, s akkor - pontosabban december 2-án Johannesburgban nagyszabású ünnepséggel emlékeznek majd meg születésének 100. évfordulójáról is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5014107087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása