Válogatott napi évfordulók

2018. július 21. 00:04 - hudobny

70 éves CAT STEVENS

Július 21-én 70 éves CAT STEVENS brit rockzenész

cat_stevens.jpgA görög apától és svéd anyától Stephen Demetri Georgiou néven született énekes és zeneszerző a hetvenes években gyártotta könnyed és fülbemászó, mégis időtálló slágereit. Feldolgozásokból ma is ismerős például a Wild World vagy a Morning Has Broken, de szépen szól az I Love My Dog, a Moon Shadow, a Matthew And Son, a Here Comes My Baby és a Peace Train is.

1968-ban tüdőbajt állapítottak meg nála, és a fél tüdejét ki is vették, de ez még nem törte derékba a karrierjét. Még azt is megengedhette magának, hogy 1973-ban adóügyekből kifolyólag Brazíliában töltsön egy évet. Annál súlyosabban érintette rajongóinak népes seregét, amikor kedvencük 1977-ben majdnem vízbefulladt, ám csodálatos módon mégis megmenekült, s még ott a vízben, levegő után kapkodva megvilágosodott, s kiérve a partra azonnali hatállyal áttért az iszlám hitre. Ami egyben azt is jelentette, hogy letette a gitárt, és hosszú ideig nem volt hajlandó nyilvános fellépésre, illetve arra a hit érdekében egyszer-kétszer igen, de régi slágereit azóta sem vette a szájára.

Az egykori Cat Stevens ma Yusuf Islam néven Korán-iskolát vezet Londonban, s egykori rajongói akkor vették valóban komolyan iszlamizálódását, amikor csatlakozott néhai Khomeini ajatollah felhívásához, és a Sátáni versek miatt elátkozott író, Salman Rushdie megölésére biztatott. 1995-ben akkor lépett ismét a nyilvánosság elé, amikor boszniai hitsorsosai megsegítésére vallásos iszlám szövegeket vett CD-re. Húsz év után ez volt az első alkalom, hogy énekelt, ám mivel az iszlám általa követett iskolája helyteleníti a hangszerek használatát, énekét csak kórus és dobok kísérték. Azóta ismét rendszeresen zenél, de - mint említettük - Yusuf Islam néven, vallásos dalokat ad elő.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6614107209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása