Válogatott napi évfordulók

2019. január 02. 09:58 - hudobny

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. január 2., szerda

Mai évfordulóink – 2019. január 2.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. január 2., szerda

a Nap kél 7.32, nyugszik 16.04 – a Hold kél 3.49, nyugszik 13.44 órakor

mottó: “Ha egy nő csúnya és eszes, a férfiak elkerülik, ha szép és okos, félnek tőle.” Christy Turlington

– Ábel napja. A latin eredetű név, de gyökerei régebbre nyúlhatnak vissza, hiszen már az első emberpár, Ádám és Éva kisebbik fiát is így hívták az Ószövetségben. Jelentése múlandóság és lehelet. Ma Ákos, Bazil és Bertold nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház ma tartja Nagy Szent Vazul és Nazianzi Szent Gergely emléknapját. Mindketten a IV. században éltek, Vazult az ortodoxia bajnokaként tisztelték, a kalkedoni zsinat ki is mondta: “Nagy Baszileosz az isteni kegyelem papja, aki az igazságot a kerek világon elterjeszté.” Vazul – vagyis Baszileosz – 379-ben hunyt el. Nazianzi Gergely nemcsak a “teológus” jelzőt érdemelte ki, de kortársaitól “a keresztény Demoszthenész” elnevezést is, s ez jól mutatja irodalmi tevékenységének, illetve szónoki képességeinek értékeit.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 140 éve született Budapesten BAUER RUDOLF atléta. Az ő nevéhez fűződik a magyar atlétika történetének első nemzetközi sikere, amikor 1900-ban a párizsi olimpián aranyérmet nyert diszkoszvetésben. Egyébként a diszkoszvetés is sokat köszönhet neki, hiszen sikereit azzal érte el, hogy újfajta fordulásos dobótechnikát fejlesztett ki, s ez nagy hatással volt a sportág fejlődésére. Rendkívül sokoldalú sportember volt, remekül úszott, evezett és vívott, sőt focizott is, s ő alapította a Pannónia Evezős Egyletet és a Budapesti Torna Clubot.

– 80 éve született FONYÓ ISTVÁN színész. Pályafutása első felében vidéken játszott, az egri, a szolnoki, a kaposvári, a debreceni és a veszprémi színházban, majd 1982-től közel két évtizeden át a Nemzeti Színház tagja volt. Alakításai közül a kritika Shakespeare Antonius és Kleopátra című drámáját emelte ki, amelyben Marcus Antoniust formálta meg, de remek volt mint Übü papa és Bicska Maxi is. Több tévéfilmben szerepelt, mozifilmjei közül pedig a Szevasz Vera, a Makra, A transzport és a Valahol Magyarországon a legismertebb. A Jászai-díjas színész 2003-ban hunyt el. Az ő lánya napjaink népszerű színésznője, Fonyó Barbara.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves CHRISTY TURLINGTON amerikai szupermodell. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves BAGYULA ISTVÁN rúdugró, többszörös magyar bajnok, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes.

– 75 éves EÖTVÖS PÉTER zeneszerző és karmester, a Holland Rádió Kamarazenekarának vezető karmestere, a Fiatal Karmesterek Nemzetközi Eötvös Intézetének alapítója.

– 45 éves MAJSAI-NYILAS TÜNDE színésznő, a Jadviga párnája című film, valamint utóbb a Vígszínházban az Átutazók, a Hegedűs a háztetőn és A lovakat lelövik, ugye? című darab szereplője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 50 éves ROBERT SVEHLA szlovák jégkorongozó, a Florida Panthers egykori sztárja, a válogatott volt játékosa. Ma ünnepel még:

– TIA CARRERE (1967) hawaii születésű amerikai színésznő, a Leszámolás Kis-Tokióban, a Wayne világa, a Két tűz között és az Aljas szándékkal című film szereplője, Az elveszett ereklyék fosztogatói című filmsorozatban Sydney alakítója.

– GABRIELLE CARTERIS (1961) amerikai színésznő, az Áldott teher és a Gyógyító szerelem című film szereplője, a nálunk is népszerű Beverly Hills 90210 című filmsorozatban Andrea alakítója.

– CUBA GOODING Jr. (1968) amerikai színész, a Jack, a villám, az Egy becsületbeli ügy, a Vírus, a Jerry Maguire – A nagy hátraarc, a Robbanáspont, a Pearl Harbor – Égi háború, az Árnyékboksz és az Amerikai gengszter című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre:kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9814527970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása